Kuřecí vývar je léčivý, a když jej doplníte zázvorem a česnekem, je to ta nejlepší medicína na podzimní plískanice.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte olej. Opečte na něm kuřecí stehna dozlatova, pak maso vyjměte a z kuřete kůži stáhněte (nemusíte ji vyhazovat, kůži můžete ještě více vykřupat nasucho na pánvi nebo v troubě a sníst). Na vypečený tuk do hrnce vsypte cibuli, celer, mrkev, česnek a zázvor. Opékejte a míchejte asi 8 minut, až zelenina zezlátne a začne měknout – pokud se příliš připéká, podlijte troškou vývaru nebo vody a nechte odpařit. Jakmile je zelenina zkaramelizovaná, přilijte veškerý kuřecí vývar, přidejte k němu 250 ml vody, bobkové listy a osolte. Do hrnce vložte kuřecí stehna bez kůže. Přiveďte polévku k varu, pak stáhněte plamen a nechte asi 40 minut vařit pomalým varem.
Zkontrolujte kuřecí maso, mělo by odpadat od kostí. Pokud chcete jen vývar bez zeleniny, obsah hrnce slijte přes cedník. Maso oberte, natrhejte na kousky a vraťte do vývaru. Pokud chcete ve vývaru i zeleninu, vyjměte pouze stehna, maso oberte a vraťte do hrnce.
V dalším rendlíku přiveďte k varu osolenou vodu, vsypte těstovinovou rýži a vařte asi 8 minut, slijte a přidejte do vývaru.
Ochuťte vývar troškou citronové šťávy, dosolte a posypte lístky libečku nebo petrželky a chilli vločkami.