Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kůzlečí maso po malajsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5311 kcal
Bílkoviny 261 g
Sacharidy 421 g
Tuky 286 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jaře se objevuje čerstvé kůzlečí maso a po celý rok se dá sehnat mražené. K české velikonoční klasice patří kůzlečí řízky v trojobalu, my jsme se tentokrát vydali cestou exotiky a zvolili malajskou úpravu. Množství chilli papriček v kořenicí pastě přizpůsobte svým chuťovým preferencím. My jsme použili maximální množství, tedy tři, a jídlo bylo hodně pálivé, což ale ladilo s jemnými ostatními chuťovými tóny.

Suroviny

nakrájené na cca 7cm kousky
rýžový olej 4 PL
nebo aašídový či olivový
tamarindová pasta 2 ČL
citronová tráva 4 ks
jen spodní třetina, zbavená vnějších vrstev, vnitřek podrcený
husté
třtinový cukr ½ ČL
tmavý
sůl 1 ČL
Na kořenicí směs k odležení masa
chilli sušené 2 ČL
třtinový cukr 1 PL
tmavý
sůl ½ ČL
Na kořenicí pastu
kešú 4 ks
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nakrájený na plátky
česnek 4 stroužky
rozpůlené
červené, 1–3 kusy podle chuti, nakrájené na kolečka
malé, kulaté, rozpůlené (nebo 2 větší banánové šalotky)
rýžový olej
nebo arašídový či olivový
K podávání
rýže dušená
dlouhozrnná (např. jasmínová)
kešú
nasekané, nasucho opražené
nakrájená na tenká kolečka
koriandr čerstvý
na ozdobení

Postup

1

V míse promíchejte všechny suroviny na kořenicí směs a důkladně ji vmasírujte do masa. Odložte do chladu na 1 hodinu. Mezitím v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři rozmělněte všechny přísady na kořenicí pastu, podle potřeby postupně přilijte trošku oleje. Odložte stranou.

2

Až bude maso odleželé, rozehřejte na středním ohni ve velké hluboké pánvi či v širokém kastrolu 2 lžíce oleje. Opečte na něm maso ze všech stran dozlatova (nebo tak, aby se zabarvilo, ale nepřipálilo), vyjměte a dejte stranou. Pak opékejte na zbývajících 2 lžících oleje za stálého promíchávání kořenicí pastu, aby se rozvoněla (3–5 minut). Přidejte tamarindovou pastu a citronovou trávu a opékejte další 3 minuty. Pak vlijte 200 ml vody a míchejte ještě 3 minuty. Přidejte opečené maso, kokosové mléko, cukr a sůl. Přiveďte k mírnému varu a duste našikmo přiklopené cca 1–1,5 hodiny do změknutí masa, podle potřeby přilijte trochu vody.

3

Podávejte v miskách či hlubších talířích přelité přes rýži ozdobené nasekanými oříšky, šalotkou a koriandrem podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte v dosahu kůzlečí maso, zkuste stejným způsobem připravit jehněčí kýtu či plec anebo vykostěné krůtí stehno.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč