Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lososová pěna s holandskou omáčkou a okurkou

Starosvětská lahůdka vás nadchne svou chutí a lehkostí. Kombinace lososa, kopru a holandské omáčky je zkrátka nezapomenutelná.

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 3 bábovičky
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
PT35M
Pečení 0:35
Chuťovka

Ingredience

    • 360 g filetu z lososa bez kůže a kostí
    • 125 g crème fraîche
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 1 lžíce nadrobno nakrájeného kopru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 bílky
    • máslo na vymazání formiček
    • plátky z 1/2 salátové okurky, snítky kopru a klínky citronu k podávání

    NA HOLANDSKOU OMÁČKU

    • 2 žloutky
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 90 g másla, rozpuštěného (cca 100 ml)

Příprava jídla

1 Na pěnu předehřejte troubu na 180°C. Zkontrolujte, zda v lososovi nezůstala žádná kost, a ostrým nožem ho rozsekejte najemno (ale ne na kaši). Přesuňte do mísy. Přidejte crème fraîche, citronovou šťávu a kopr. Osolte a opepřete, dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte dotuha a důkladně je zapracujte do směsi – působí jako pojidlo. Tři větší jednoporcové zapékací mističky vymažte máslem. Naplňte je směsí. Postavte je do pekáčku a naplňte ho vroucí vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formiček. Dejte do trouby a pečte 30–35 minut, aby směs zpevnila. Vyjměte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Podle potřeby odložte do chladničky (i do druhého dne).

2 Na holandskou omáčku dejte do mixéru žloutky, vlijte citronovou šťávu a mixujte asi půl minuty. Pak za chodu přístroje tenkým pramínkem přilévejte máslo. (Omáčku lze obdobným způsobem vyšlehat v míse balonovou metlou či elektrickým šlehačem.) Až spotřebujete všechno máslo, omáčka by měla být hustá. Osolte ji.

3 Okurkové plátky úhledně vyskládejte na talířky. Lososovou pěnu vyklopte z formiček, rozdělte dle počtu strávníků a vložte na okurková kolečka (papírovou utěrkou můžete stáhnout z povrchu bílkovinnou sraženinu). Ozdobte koprem a polijte trochou holandské omáčky. Opepřete a podávejte s citronem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelený chřest s parmskou šunkou

Anglická hovězí pečeně čili roastbeef

Brambůrky s česnekovým máslem a dvojí hrášek s jarní cibulkou

Větrníčky à la éclairky

Přidat komentář