Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Louhované bulky

Domácímu pečivu se nic nevyrovná! Dopřát si jej můžete, i když vám na hrátky s kvasem chybí síly nebo čas.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 10 bulek
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT15M
Pečení 0:15
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 250g hladké špaldové mouky + trocha na podsypání
    • 250 g hladké chlebové mouky
    • 7 g sušeného droždí
    • 12 g soli
    • 40 g másla, rozpuštěného a vychladlého
    • 300 g vlažné vody hrubá sůl na posypání

    NA LOUHOVÁNÍ

    • 55 g jedlé sody

Příprava jídla

1 Smíchejte ve větší míse obě mouky, droždí a sůl. Vedle v misce smíchejte rozpuštěné máslo a vlažnou vodu, směs přidejte k mouce s droždím a 2–3 minuty hněťte, těsto by nemělo být lepivé. Přemístěte na lehce pomoučněnou pracovní desku a těsto zpracujte, dokud není elastické. Nechte kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem.

2 Vyndejte z mísy a prohněťte. Pak rozdělte na 10 stejných kousků cca po 85 g. Poprašte si dlaň moukou. Z kousků těsta tvarujte bulky a nechte znovu nakynout.

3 Dva plechy vyložte pečicím papírem a přiveďte k varu litr vody. Opatrně do něj vsypte sodu (voda bude pěnit). Po dvou třech kusech vkládejte do vody bulky, vařte 30 vteřin, pak otočte a vařte dalších 30 vteřin. Vytáhněte pomocí děrované naběračky. Přemístěte na mřížku a nechte trochu okapat, pak přendejte na plech.

4 Bulky posypte hrubou mořskou solí a pečte v troubě rozpálené na 220°C, vždy po jednom plechu, asi 15 minut.

NĚCO NAVÍC
Sytě hnědou barvu, vytvoří na pečivu skutečný louh čili hydroxid sodný. Postup na práci s louhem najdete na blogu www.maskrtnica.cz, hledejte louhované preclíky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slunečnicové kostky

Špaldovo-žitný chléb Pekařova chlebaře

Kváskový mazanec

Semínkové bagety

Máslové hřebeny se skořicí

Japonský mléčný chléb

Přidat komentář