Milujete-li tradiční české šišky z bramborového těsta s mákem, pak se vám z této moderní verze zaručeně zrychlí tep. Mák jsme schovali do šišek a k nim podáváme sladký tvaroh se šlehačkou, povidla s rumem a opražené mandle. Hotové blaho!
Suroviny
Postup
Den předem uvařte brambory na šišky ve slupce doměkka. Sceďte je a nechte vychladnout.
V den podávání připravte sladký tvaroh. Ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Polovinu odložte do chladu na dozdobení. Do zbývající vmíchejte oba cukry. Tvaroh prošlehejte a opatrně ho vmíchejte do oslazené šlehačky. Odložte do chladničky.
Povidla smíchejte s rumem či tuzemákem podle chuti a popřípadě i špetkou skořice. Odložte zatím stranou.
V hrnci přiveďte k varu lehce osolenou vodu. Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo protlačte lisem na brambory. Přidejte mouku, krupici, vejce, velkou špetku soli a mák. Rychle vypracujte hladké těsto.
Z těsta vytvarujte asi 6 cm šišky a vhoďte je do vroucí vody. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut. Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla, aby se neslepily. Šišky podávejte s rumovými povidly, sladkým tvarohem a šlehačkou, posypané opraženými mandlovými lupínky.
NĚCO NAVÍC
Samotné uvařené šišky můžete zamrazit až na 2 měsíce.