Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mazanec

Hanka Šemíková tvrdí, že na mazanci nejde vymyslet nic nového. Tajemství dokonalého receptu je podle ní v poměrech jednotlivých ingrediencí. A tak nám prozradila ty své, léty prověřované a vyladěné...

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 mazanec
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 30g čerstvého droždí
    • 75g krupicového cukru
    • 150ml mléka
    • 375g hladké mouky
    • 6g soli
    • kůra z 1/2 citronu
    • 3 žloutky
    • 15g vanilkového cukru s pravou vanilkou
    • 95g másla, rozpuštěného a zchladlého
    • 50g plátků mandlí
    • 50g rozinek naložených v rumu
    • prošlehané vejce na potření
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.

2 Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru. 

3 Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé mléko a cukr, vanilkový cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než těsto zdvojnásobí objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout (ideálně v dortové formě o průměru 24cm). Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190°C.

4 Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150°C a pečte ještě 40–50 minut. Po vytažení nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.

Tipy & triky

  • MOUKA by měla být co nejčerstvější. Pokud chcete podpořit kynutí, můžete ji nechat nahřát na topení nebo ve vlahé troubě. Mouku samozřejmě provzdušněte. Kromě obligátního síta existuje i jednoduchý trik: mouku nasypte do velké mísy, v níž pak budete zadělávat těsto – ideální je kameninová, keramická, popřípadě skleněná či neporušená smaltovaná –, a pár minut ji načechrávejte vidličkou.
  • KVÁSEK se tradičně zadělává z droždí, mouky a mléka (můžete a nemusíte přidat cukr). Na povrchu směsi se po cca 10 minutách utvoří velké bubliny. Když necháte droždí vzejít zvlášť v misce, můžete potom hotové těsto nechat bez obav kynout na teplém místě několik hodin a výsledný mazanec bude krásně nadýchaný. Když nalijete droždí rozmíchané v mléce přímo do důlku v mouce, získáte jinou výhodu: než droždí vzejde, z mouky se pohodlně stihne uvolnit lepek. Těsto díky tomu bude pružné a vy se tolik nenadřete při hnětení.
  • MÁSLO přilijte do těsta jako poslední surovinu – aby mouka nejdřív nasákla tekutinu, nikoli tuk. Máslo před přiléváním k těstu nechte zchladnout! Jinak spaří a zahubí kvasnice a s těstem se vám bude špatně pracovat! Těsto zadělané teplým/horkým máslem je mazlavé a bochánek při kynutí špatně drží a roztéká se (ověřeno v praxi!).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Velikonoční cupcaky

Puntíkovaná & kropenatá vajíčka (máslové sušenky s vanilkou)

Vajíčka slepovaná citronovým krémem (máslové sušenky s vanilkou)

Komentáře

Obrazek uzivatele
Myslím, že stále lze vymýšlet něco nového, já například dělám kynutý mazanec trochu jinak a je vynikající.
Obrazek uzivatele
Myslím, že i mazanec lze vylepšit. Já ho dělám trochu jinak a je vynikající.

Přidat komentář