Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mechové řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 55
Více než hodinu Snadné Na cca 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5564 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 492 g
Tuky 331 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mechový dort na plech? Ano! Spojili jsme hebký mechově zelený piškot s jahodovou kostkou, oblíbeným zákuskem našeho dětství. Místo želé vrstvy jsme však dali přednost čerstvým jahodám. Vznikly neodolatelné mechové řezy s jahodovou pěnou a jahodami. 

Suroviny

Na zelený piškot
rostlinný olej 150 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 5 ks
velká, pokojové teploty, žloutky a bílky oddělené
Na náplň
jahody 600 g
odstopkované
v prášku
voda 4 PL
Na dokončení
jahodový džem
na potření
jahody 300 g
na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Hranatou formu o rozměrech 20 x 25 cm vyložte pečicím papírem. Lze použít také nastavitelný hranatý ráfek, postavený na rovném nepřilnavém plechu (nebo plechu vyloženém pečicím papírem).

2

Na těsto umixujte lístky špenátu s olejem ve stolním mixéru nebo food processoru na pyré. V míse promíchejte metlou mouku s kypřicím práškem.

3

Žloutky rozšlehejte v mističce. Bílky dejte do čisté mísy a začněte šlehat na nízké otáčky. Jakmile bílky trochu zhoustnou, zvyšte rychlost a postupně po lžících přidávejte cukr. Vždy počkejte, než je předchozí dávka zašlehaná. Do hotového sněhu pak vlijte žloutky a zlehka zapracujte stěrkou. Pak přidejte špenátové pyré a zašlehejte, aby se vše spojilo. Nakonec jemně vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte citronovou šťávu, která během pečení zajistí hezky zelenou barvu těsta. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte cca 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá.

4

Upečený korpus nechte zcela vychladnout. Pak vyjměte z formy, sloupněte pečicí papír a odřízněte vrchní část korpusu, aby byl zcela rovný. Odříznutou část uchovejte, část využijte na ozdobení (zbytek můžete uložit do mrazáku a zužitkovat např. do pohárů). Vraťte korpus do formy či nastavitelného ráfku a potřete jej džemem.

5

Připravte náplň. Jahody rozmixujte s cukrem na pyré. Do misky vlijte vodu a želatinu nasypejte rovnoměrně na hladinu. Nechte cca 10 minut nabobtnat, želatina vodu nasákne. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Zakysanou smetanu smíchejte s jahodovým pyré a po částech stěrkou zapracujte ušlehanou smetanu. Nabobtnalou želatinu dejte na pár sekund rozpustit do mikrovlnné trouby nebo nechte zatepla šetrně rozpustit v rendlíčku – pozor, želatina se nesmí vařit. K rozpuštěné želatině přimíchejte asi 3 lžíce jahodové náplně a dobře promíchejte. Pak směs se želatinou přidejte ke zbytku náplně a dobře promíchejte. Nalijte na korpus a urovnejte. Uložte do lednice a nechte několik hodin (nebo nejlépe přes noc) ztuhnout.

6

Před podáváním vyjměte z formy, nakrájejte na řezy, ozdobte drobečky z odloženého korpusu a čerstvými jahodami. Uchovávejte v lednici.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč