Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paštičky s raky a remuládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 9 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10217 kcal
Bílkoviny 1683 g
Sacharidy 86 g
Tuky 251 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Paštičky prý na svých večírcích ráda podávala Adina Mandlová. My jsme se je rozhodli doplnit raky, jimiž se to v prvorepublikových kuchařkách i vodách ještě hemžilo, a remuládou podle klasika rybí kuchyně Jindřicha Vaňhy. Protože se mezitím z raků kamenáčů stala vzácnost a chráněný druh, odpadá vám i práce s vařením raků. Raci červení či jiní, kteří jsou u nás k dostání mražení, bývají totiž obvykle už předvaření a stačí je ,jen‘ vyloupat. Počítejte ovšem s tím, že z 1 kilogramu drobných ráčků dobudete masa tak akorát na tyhle chuťovky a něco málo navíc na smlsnutí. Chuťový zážitek ale stojí za to!

Suroviny

rozválené, cca 500 g
vejce 1 ks
prošlehané
raci 1 kg
mražení raci červení (viz Něco navíc)
tenké klínky na ozdobení
petrželka
na ozdobení
kerblík
na ozdobení
Na remuládu
kapary 3 g
poupata – nejlépe v soli, propláchnutá
ančovičky (konzerva) 2 ks
řezy
majonéza 75 ml
kerblík ½ hrsti
nemusí být
estragon 2 snítky
lístky odrhnuté a nasekané
petrželka ½ hrsti
hladkolistá, nasekaná
hořčice dijonská 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Listové těsto vyválejte a vykrojte z něj 27 kroužků o průměru 6–7 cm a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Středy dvou třetin (tj. 18) kruhů vykrojte vykrajovátkem tak, aby kruhy měly cca 1cm okraj. Plné kruhy potřete prošlehaným vejcem, položte na každý 2 kruhy (na sebe) s vykrojeným středem, aby vznikla mistička, a též potřete vejcem. Pečte dozlatova, trvá to zhruba 10–15 minut. Nechte vychladnout a podle potřeby opatrně mírně zarovnejte střed.

2

Mezitím připravte remuládu. Kapary a okurky nasekejte nadrobno, vymačkejte tekutinu. Spolu s nasekanými sardelovými řezy přidejte k majonéze. Vmíchejte bylinky a hořčici.

3

Na talíř dejte upečené mističky z listového těsta a rozdělte do nich remuládu a vyloupané raky. Ozdobte bylinkami a citronem, popřípadě i jinými přísadami použitými do remulády.

NĚCO NAVÍC
Z raků se dá získat maso z ocásků, které jde vyloupat podobně jako u krevet. U větších kusů lze například s pomocí louskáčku na ořechy vydobýt i maso z klepítek, ale není ho mnoho a má uprostřed plochou tuhou ,kůstku‘.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč