Paštičky prý na svých večírcích ráda podávala Adina Mandlová. My jsme se je rozhodli doplnit raky, jimiž se to v prvorepublikových kuchařkách i vodách ještě hemžilo, a remuládou podle klasika rybí kuchyně Jindřicha Vaňhy. Protože se mezitím z raků kamenáčů stala vzácnost a chráněný druh, odpadá vám i práce s vařením raků. Raci červení či jiní, kteří jsou u nás k dostání mražení, bývají totiž obvykle už předvaření a stačí je ,jen‘ vyloupat. Počítejte ovšem s tím, že z 1 kilogramu drobných ráčků dobudete masa tak akorát na tyhle chuťovky a něco málo navíc na smlsnutí. Chuťový zážitek ale stojí za to!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Listové těsto vyválejte a vykrojte z něj 27 kroužků o průměru 6–7 cm a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Středy dvou třetin (tj. 18) kruhů vykrojte vykrajovátkem tak, aby kruhy měly cca 1cm okraj. Plné kruhy potřete prošlehaným vejcem, položte na každý 2 kruhy (na sebe) s vykrojeným středem, aby vznikla mistička, a též potřete vejcem. Pečte dozlatova, trvá to zhruba 10–15 minut. Nechte vychladnout a podle potřeby opatrně mírně zarovnejte střed.
Mezitím připravte remuládu. Kapary a okurky nasekejte nadrobno, vymačkejte tekutinu. Spolu s nasekanými sardelovými řezy přidejte k majonéze. Vmíchejte bylinky a hořčici.
Na talíř dejte upečené mističky z listového těsta a rozdělte do nich remuládu a vyloupané raky. Ozdobte bylinkami a citronem, popřípadě i jinými přísadami použitými do remulády.
NĚCO NAVÍC
Z raků se dá získat maso z ocásků, které jde vyloupat podobně jako u krevet. U větších kusů lze například s pomocí louskáčku na ořechy vydobýt i maso z klepítek, ale není ho mnoho a má uprostřed plochou tuhou ,kůstku‘.