Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené kuře s pomerančovým glazé
Pečené kuře s pomerančovým glazé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené kuře s pomerančovým glazé

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1896 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 304 g
Tuky 31 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře je klasika, pro mnohé včetně světových šéfkuchařů ztělesňuje absolutní comfort food. Marináda jerky
s francouzským šarmem mu nesmírně sluší.

Suroviny

kuře 1 ks
Na marinádu
jarní cibulka 8 ks
habañeros
oloupaný
zázvor (čerstvý) 25 g
očištěný
mleté
koriandr čerstvý 30 g
nať
třtinový cukr 80 g
rostlinný olej 15 g
ze 2 nastrouhaná kůra a ze všech 4 vymačkaná šťáva
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na pomerančové glazé
vývar kuřecí 300 ml
demi-glace
badyán 1 hvězdička
pepř 1 špetka
sečuánský
Na salát
limetová šťáva 30 g
najemno nastrouhaná z 1/2 limety
rýžový ocet 40 ml
sůl 1 špetka
Na ozdobu
koriandr čerstvý 1 hrst
nakrájená na plátky
klínky

Postup

1

Kuře očistěte, osušte papírovou utěrkou a svažte. Prsa a stehna mírně nařízněte, aby se marináda lépe dostala do masa.

2

Suroviny na marinádu rozmixujte na pastu. Odeberte 15 g do pomerančového glazé. 

3

Kuře potřete ze všech stran marinádou a důkladně ji vmasírujte do kůže a do všech záhybů. V lednici nechte kuře odležet do druhého dne.

4

Na salát nakrouhejte zelí a smíchejte se zbylými surovinami. Nechte odležet, než se kuře upeče. Před podáváním promíchejte. 

5

Kuře vyndejte alespoň hodinu před pečením z lednice. Troubu předehřejte na 220°C. Kuře dejte na rošt do pekáčku a nalijte na dno vodu. Vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, dokud nebude kůrka kuřete zlatá a vypečená ze všech stran. Propečení zkontrolujte píchnutím špičkou nože kolem stehenních kostí: šťáva, která bude vytékat, musí být čirá. Po upečení nechte kuře alespoň 10 minut odpočinout, poté jej naporcujte.

6

Na glazé vezměte pomeranče, rozřízněte je napůl, vložte je na rozpálenou pánev řezem dolů a lehce spalte. Vymačkejte šťávu, budete jí potřebovat 250 ml. Vlijte ji do rendlíku, přidejte zbylé ingredience a odebranou marinádu a pozvolna vařte 3–8 minut. Sceďte.

7

Kuře rozdělte na talíře, přelijte pomerančovým glazé a podávejte se zelným salátem, koriandrem a chilli papričkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč