Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše
pecene kure
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10844 kcal
Bílkoviny 228 g
Sacharidy 1329 g
Tuky 527 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její zákonitosti, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit podle vlastní fantazie...

Suroviny

Na pečené kuře
kuře 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
drcený, dle chuti
rozmarýn 2 snítky
tymián 2 snítky
citron ½ ks
v celku
česnek 3 stroužky
na plátky
+ na případné potření + 50-100 g na zahuštění výpeku
Na nádivku
máslo 150 g
kořenová zelenina 150 g
(mrkev, celer, petržel), nakrájené na kostičky
na kostičky
česnek 4 stroužky
nadrobno
toustový chléb 15 plátků
na kostičky
mléko 150 ml
čerstvě strouhaný
30 g
hladkolistá petrželk nasekaná
Na kapustičky
Na nastavovanou kaši
máslo 250 g
kroupy 100 g
uvařené, velikost číslo 10

Postup

1
PEČENÍ MASA NA MŘÍŽCE

Pro pečení masa, zejména většího kusu v celku (ale můžete tak péct i více menších kusů), je skoro vždy lepší péct je pomalu, tedy déle a při nízké teplotě, a až nakonec maso jen krátce prudčeji opéct kvůli barvě a křupavé kůrce. Kombinace těchto dvou technik zaručí šťavnatost i skvělou chuť.

2

Díky nízké teplotě zůstane v mase více šťávy. Při pečení na vysokou teplotu se svalová vlákna stáhnou a maso v podstatě vymačká vlastní šťávu ven, podobně jako když zmáčknete mokrou houbu. Při pomalém pečení se maso upraví daleko šetrněji a šťáva zůstane tam, kde ji chceme mít – uvnitř. Pomalé pečení vyžaduje delší čas, aby se maso u kosti dobře propeklo – pokud si chcete být jisti, že je hotové, použijte teploměr: u prsní kosti byste měli mít minimálně 65°C.

3

Maso se při této nízké teplotě nemusí zakrývat a je ideální péct ho na mřížce a pod ni dát plech na odkapávání šťávy, tou můžete v průběhu pečení maso potírat. Díky tomu se maso v žádné části nedusí, ale rovnoměrně se opeče ze všech stran.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč