Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený květák
Pečený květák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený květák

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11234 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 88 g
Tuky 1178 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květák byl dlouho opomíjená surovina a nyní se konečně dostává na výsluní. Pokud byste měli zkusit jen jednu jedinou věc, zkuste květák opékaný a pošírovaný v másle. Je to tak prosté a přitom tak geniální.

Suroviny

Na houbové máslo
máslo 125 g
+ oříšek másla navíc
nakrájená na drobné kostičky
podrcené na prach
sherry 30 ml
nejlépe Fino
Na česnekový olej
hroznový olej 200 ml
petrželka 50 g
hladkolistá
pažitka 10 g
překrájená
česnek 1 stroužek
oloupaný
sůl vločková 2 g
Na konfitované brambory
Grenaille, oloupané
hroznový olej 240 g
česnek 2 stroužky
rozmarýn 3 snítky
sůl vločková 2 g
Na květák
středně velký
máslo 125 g
ghí 125 g
sůl
Na bramborový krém
voda 160 g
česnek 4 stroužky
blanšírovaný
hroznový olej 240 g
z konfitovaných brambor (výše)
konfitované (viz výše)
sůl
Na houby
houby 50 g
shimeji
česnek 1 stroužek
rozmáčknutý
máslo 1 ČL
sůl
vývar zeleninový 60 ml
na podlití
houbové (viz výše)

Postup

1

Na houbové máslo opékejte pomalu na oříšku másla šalotku doměkka (ne do barvy), přidejte prach ze sušených hub, promíchejte a přilijte sherry. Svařte na 1/3 objemu a přilijte smetanu, znovu svařte na třetinu. Vzniklou směs dejte vychladit do lednice. Máslo vyšlehejte v robotu do bílé pěny, vmíchejte šalotko- vou směs a vraťte ztuhnout do lednice.

2

Na česnekový olej zahřejte olej na 70°C, vložte do něj všechny zbylé ingredience a rozmixujte dohladka. Nechte v lednici vykapat přes plátýnko.

3

Na brambory dejte všechny suroviny do hrnce vhodného do trouby, promíchejte a vložte do trouby vyhřáté na 95°C. Pečte 2 hodiny doměkka. Brambory vyjměte a olej nechte vychladnout.

4

Květák očistěte od listů a ponechte v celku nebo rozeberte na velké růžičky. V pánvi nechte rozpustit obě másla, osolte je, vložte květák a opečte ho dozlatova přeléváním horkého másla přes květák ze všech stran. Celý květák poté v pánvi i s máslem vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 40 minut doměkka. Květák při pečení přelévejte horkým máslem, po upečení musí být na povrchu krásně zlatý a vevnitř příjemně měkký, ale ne rozvařený. Pokud jste ho rozebrali na růžičky, bude v troubě potřebovat méně, budete-li jej opékat zvolna, nemusíte ho do trouby dávat vůbec.

5

Na bramborový krém rozmixujte žloutky, vodu a česnek tyčovým mixérem, postupně zašlehávejte zchladlý olej z konfitovaných brambor, stejně jako na majonézu. Nakonec přidejte konfitované brambory a promixujte dohladka. Zjemněte jogurtem, propasírujte a dochuťte solí. Před podáváním jemně ohřejte na maximálně 40°C (při vyšší teplotě se srazí!).

6

Houby shimeji rozeberte na jednotlivé houbičky a vložte do rozehřáté pánve. Přidejte stroužek rozmáčknutého česneku, máslo a opékejte na mírném ohni dozlatova. Osolte, podlijte zeleninovým vývarem, stáhněte z plamene a vmíchejte houbové máslo. Přidejte špenát a zlehka promíchejte, aby špenát zůstal svěží.

7

Na talíř dejte zhruba 4 lžíce teplého bramborového krému, na něj květák (celý rozkrojte na čtvrtiny nebo osminy), houby se špenátem a pokapejte česnekovým olejem.

NĚCO NAVÍC
Houbové máslo vám zbude, dejte ho do krabičky a zamrazte. Užijete jej na steaky, do omáček, do těstovin i pod houby, až zase porostou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč