Lehkou a výživnou polévku s bílými fazolemi a špenátem můžete případně také rozmixovat na hladký krém. Další velké plus? Je z dostupných surovin, takže nezatíží ani vaši peněženku. Pomalý var je nezbytností, dělá totiž chuť, a proto se fazolačka obejde bez vývaru. Při nákupu fazolí zkontrolujte datum spotřeby – čím čerstvější budou, tím méně času a energie bude potřeba k tomu, aby změkly.
Suroviny
Postup
Namočte přes noc fazole do studené vody.
Druhý den fazole slijte, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby hladina sahala cca 4cm nad fazole. Přiveďte do varu, pak ztlumte plamen a na mírném ohni vařte 30 minut, sbírejte pěnu.
Pak vložte čtvrtky cibule, česnek, skrojky parmazánu, pokud máte, řapíky celeru překrájené na kusy, sůl a pepř.
Vařte mírným varem cca 1,5 hodiny, dokud nejsou fazole měkké – doba varu závisí i na tom, jak staré fazole máte k dispozici. Průběžně dolévejte vodu, cca každou půlhodinu zkontrolujte a zamíchejte.
Když fazole změknou, vyjměte česnek a vymáčkněte z něj nožem uvařenou dužinu, rozmačkejte ji a vraťte do hrnce. Řapíky celeru rovněž vyjměte, nakrájejte na plátky a vraťte do hrnce.
Přilijte olivový olej, citronovou šťávu a podle potřeby dosolte a opepřete.
Vsypte nakrájený špenát a nechte jej v polévce zavadnout a prohřát.