Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z černých fazolí

Touhle polévkou obohatila naše obzory Amber Locke, autorka kuchařek a milovnice pestrobarevných polévek a salátů pojatých jako výtvarné dílo.

 

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3–4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ namáčení
PT1H
Vaření 1:00

Ingredience

    • 200 g suchých černých fazolí, namočených přes noc do spousty studené vody
    • 2 malé bobkové listy
    • 1 malá cibule, rozpůlená
    • 2 stroužky česneku, oloupané a ponechané v celku
    • 1 malá sušená červená chilli paprička
    • 600 ml horkého zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

    NA POSYPÁNÍ

    • 1 avokádo, oloupané a na kostičky
    • 4 ředkvičky, na tenká kolečka nebo na klínky (můžete použít i černou ředkev nebo daikon)
    • 1 červená řepa, nakrájená natenko
    • opečená slanina podle chuti (nemusí být) zakysaná smetana podle chuti (asi 4 lžíce)
    • strouhaný sýr (my jsme použili hobliny uzeného oštiepku) podle chuti na dokončení nastříhaná řeřicha na ozdobení

Příprava jídla

1 Namočené fazole sceďte a propláchněte. Do velkého rendlíku nasypte fazole spolu s bobkovým listem, cibulí, česnekem a sušenou chilli papričkou. Zalijte čerstvou studenou vodou, aby byly fazole ponořené. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a pomalu vařte, s poodklopenou pokličkou, zhruba hodinu doměkka. Uvařené fazole sceďte, odstraňte bobkový list a podle chuti i cibuli, česnek a chilli papričku.

2 Fazole vraťte do rendlíku, zalijte je vývarem a částečně rozmixujte pomocí tyčového mixéru – některé z nich nechte v celku, aby měla polévka zajímavou strukturu. Podle chuti osolte a opepřete.

3 Před podáváním rozdělte polévku do misek a přidejte přísady na posypání, zakysanou smetanu, strouhaný sýr a ozdobte řeřichou.

NĚCO NAVÍC

Vařené fazole lze nahradit konzervovanými (na celé množství 2 konzervami po 400 g). S ochucujícími přísadami je vařte jen 10 minut, přímo ve vývaru. Pak část fazolí odeberte, zbytek polévky bez bobkového listu rozmixujte a pak do ní vraťte celé fazole.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dušené hovězí s fazolovou kaší

Zapékané obří fazole

Tousty s fazolemi borlotti

Uzené fazole s vejcem

Přidat komentář