Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomalu pečená hovězí žebra

Nenechte se odradit zdlouhavou přípravou – marinování i pečení masa se obejde bez vaší asistence a zbytek je opravdu hračka. Zato výsledek nevýslovná dobrota!

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování a chladnutí
PT5H
Pečení 5:00
Maso

Ingredience

    • 1,5–2 kg masitých hovězích žeber, v celku (viz Něco navíc)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 bobkové listy

    NA MARINÁDU

    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 5 stroužků česneku, drcených
    • 2 lžíce medu
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • 1–2 chilli papričky, nasekané
    • 150 ml červeného vína
    • 4 lžíce sójové omáčky
    • 2 lžíce sladké chilli omáčky
    • 2 hřebíčky, roztlučené v hmoždíři
    • 1–2 kuličky nového koření, roztlučené v hmoždíři

Příprava jídla

1 Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte, vložte maso a dobře je v ní obalte. Zakryjte a nechte do druhého dne marinovat v lednici.

2 Nejméně hodinu před pečením maso vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty. Troubu předehřejte na 190°C. Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte půl hodiny. Pak troubu ztlumte na 120°C, zakryjte a pomalu pečte 4–5 hodin, dokud nebude maso dokonale měkké a nepůjde snadno od kostí. Během pečení žebra kontrolujte, podle potřeby opatrně podlévejte a přelévejte výpekem s marinádou. Upečená žebra vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

3 Vychladlá žebra opatrně rozporcujte tak, aby vám vždy zůstalo maso na kousku kosti. Obalte je ze všech stran ve výpeku v pekáči a nechte ještě alespoň 2 hodiny stát při pokojové teplotě.

4 Jednotlivé kousky žeber pak buď ogrilujte na kontaktním grilu, nebo je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete marinádou a rychle zprudka opečte v troubě pod grilem.

5 Marinádu s výpekem přemístěte do kastrůlku a nechte přejít varem, pokud je řidší, svařte ji do husté konzistence a potom podávejte k žebrům jako omáčku k namáčení.

NĚCO NAVÍC
V některých řeznictvích dnes nabízejí žebra z mladých býčků speciálně určená na pečení, ta jsou samozřejmě vhodnější, ale pokud maso dobře naložíte, můžete pomalu péct i ta úplně obyčejná, která ostatní kupují jen na polévku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gimlet s celerem

Kroužky s ančovičkami a piniovými oříšky

Rolky z ředkve daikon

Bramborovo-zelné střapatky s uzeným pstruhem

Batátové crostini s modrým sýrem

Salát z červeného zelí

Pomazánka z červené řepy

Mrkvová pomazánka

Trhací chleba se šalvějí, tyrolským špekem a pečeným česnekem

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

Sticky toffee pudding

Přidat komentář