Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

Při výběru masa dbejte na pěkné tukové mramorování - čím bude maso prorostlejší, tím bude pečínka šťavnatější. 

Vydání: 2016/1
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT4H
Pečení 4:00
Maso

Ingredience

    • 2kg hovězího masa na pečení (loupaná plec, vrchní šál, podplečí neboli péro či vysoký roštěnec)
    • 3/4 lžičky soli
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
    • 4 stroužky česneku, na tenké plátky
    • 1 bobkový list
    • 250ml hovězího vývaru + na podlévání
    • 125ml balzamikového octa
    • 2 lžíce rajčatové pasty (nebo zahuštěného protlaku doppio concentrato či rozmixovaných sušených rajčat)
    • po 1 lžíci dijonské hořčice, medu a worcesterské omáčky
    • 1 lžička nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu nebo 1/2 lžičky sušeného
    • 40g hladké mouky
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • bramborová kaše a hrášek na másle k podávání 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C. Maso posypte 1/2 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře a vmasírujte. (Pokud nemá maso pěkný tvar, svažte ho do válečku.) V litinovém kastrolu vhodném i do trouby ho opečte na 1 lžíci oleje ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjměte ho a odložte.

2 Do uvolněného kastrolu dejte zbylou lžíci oleje a opékejte na něm bobkový list a cibuli i česnek dosklovita. Zalijte vývarem, octem, rajčatovou pastou, hořčicí, medem, worcesterem a přiveďte k varu. Vraťte maso, přisypte rozmarýn, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba 4 hodiny, až se maso bude téměř rozpadat (podle potřeby podlijte dalším vývarem).

3 Maso vyjměte, položte na prkénko a uchovejte horké zabalené v alobalu, případně sejměte provázek, pokud jste je na začátku svázali.

4 Ze šťávy odstraňte bobkový list a seberte tuk. Důkladně prošlehejte mouku se 60ml vody a vmíchejte do šťávy. Vařte 15 minut do zhoustnutí, případně dochuťte. Vmíchejte petrželku. Podávejte s plátky masa, bramborovou kaší a hráškem prohřátým na másle.

NĚCO NAVÍC

Jestli se vám omáčka zdá kyselá, dotáhněte ji špetkou cukru. Pečeni lze také připravit za 8–10 hodin při nízké teplotě v pomalém hrnci. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou

Vepřová roláda se slaninou a jablky

Bůček na koriandru se zeleninou

Jehněčí plec s cizrnou

Přidat komentář