„Pribináček, to je pro mě návrat do dětství. A i když nejde o tvarohový krém, ale panna cottu, stačí první lžička, a jste rázem ve stroji času,“ představuje svůj recept šéfkuchař Pavel Býček.
Suroviny
Postup
Na panna cottu nechte v misce se studenou vodou nabobtnat želatinu. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku i samotný lusk a svařte, až se cukr rozpustí. Do teplé, ale nikoli vroucí smetany přidejte vymačkanou a nabobtnalou želatinu. Zamíchejte, aby se želatina rozpustila. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, pak přilijte podmáslí a promíchejte. Rozlijte směs do mističek, zakryjte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do lednice nejméně na 4 hodiny, raději však přes noc.
Na pošírované hrušky vlijte do rendlíku 500 ml vody. Přidejte 250 g cukru, pomerančovou kůru a koření a svařte na sirup. Pak stáhněte teplotu, aby se sirup nevařil, ale jen občas se u dna udělala bublinka. Hrušky oloupejte a nakrájejte na slabší klínky. Vložte je do sirupu a pošírujte cca 15–20 minut podle pevnosti hrušek. Hotové hrušky musejí být měkké, ale nesmějí se rozpadat. Nechte hrušky v sirupu vychladnout.
Připravte karamelizované ořechy. Do rendlíku vložte 3 lžíce cukru na karamel a ořechy. Zahřívejte a přitom potřásejte rendlíkem, až se cukr začne rozpouštět a ořechy se ve směsi obalí. Nechte zchladnout, pak nasekejte nahrubo.
Vyjměte hrušky ze sirupu a nechte okapat. Pár klínků si nechte na ozdobu každé porce, zbytek nakrájejte na kostičky, promíchejte s karamelizovanými vlašskými ořechy a pokapejte slivovicí.
Na ztuhlou panna cottu v misce nandejte kostičky hrušky s ořechy a navrch dejte zbylé plátky pošírované hrušky. Pokud chcete, můžete je předtím navíc krátce opálit flambovací pistolí, aby lehce zkaramelizovaly. Čerstvou hrušku s hezkou slupkou nakrájejte na tenké klínky a ozdobte jimi misky. Na závěr troškou sirupu z pošírování vypláchněte rendlík od karamelizovaných ořechů a vzniklou lehce karamelovou šťávou polijte panna cottu. Podávejte.