Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Punčové řezy

Neprůstřelný recept na punčové řezy nám dala naše food stylistka Milka Volfová. Hlavní trik spočívá v tom, že barví rovnou piškot, nikoli nálev, takže se žlutá s červenou na řezu neslévají. 

Vydání: 2015/4
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 plech
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení
PT30M
Pečení 0:30
Dort

Ingredience

    NA SVĚTLÉ TĚSTO

    • 9 vajec, žloutky a bílky oddělené
    • 270 g krupicového cukru
    • 240 g polohrubé mouky
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku

    NA BAREVNÉ TĚSTO

    • 6 vajec
    • 180 g krupicového cukru
    • 150 g polohrubé mouky
    • 1/4 lžičky kypřicího prášku
    • žluté a červené potravinářské barvivo

    NA PUNČOVÝ NÁLEV

    • cca 50 g krupicového cukru (nebo podle chuti)
    • 150 ml rumu tuzemáku nebo punče či směsi

    NA DOKONČENÍ

    • cca 250 g jahodového nebo rybízového džemu
    • 300 g moučkového cukru
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíce slunečnicového oleje 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C.

2 Na světlé těsto vyšlehejte žloutky s 9 lžícemi vlažné vody a cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem. 

3 Vzniklé těsto rozetřete na plech o velikosti 30x40cm s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10–15 minut dorůžova, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Po upečení korpus opatrně sejměte z plechu a nechte vychladnout.

4 Barevné těsto připravte stejným způsobem jako světlé, do žloutků přidejte navíc 6 lžic vlažné vody. Hotové těsto rozdělte napůl. Jednu obarvěte nažluto a druhou načerveno podle potřeby (pozor – každá barva barví jinak!). Z kratší strany vlijte na plech vyložený pečicím papírem žluté těsto, z druhé strany červené těsto a rozetřete je tak, aby se uprostřed setkala. Nebojte, nesmíchají se. Pečte asi 8–10 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Pak sejměte z plechu a nechte vychladnout.

5 Světlé těsto rozkrojte vodorovně napolovic – nejlépe to jde nití. Spodní polovinu položte zpátky na plech a potřete džemem.

6 Na nálev rozpusťte moučkový cukr ve 150 ml vody. Vmíchejte rum nebo punč či jejich směs a podle chuti ještě přislaďte.

7 Barevný korpus nakrájejte rovnoběžně s kratší stranou na pruhy 4cm široké. Pokropte je nálevem a střídavě (žlutá, červená, žlutá...) je skládejte na spodní díl světlého korpusu. Horní díl světlého piškotu ze spodní strany potřete džemem a touto stranou položte na barevnou vrstvu. Zakryjte pečicím papírem, zatižte dalším plechem, na něj vyskládejte třeba konzervy a nechte v chladu odležet do druhého dne.

8 Na dokončení z prosátého moučkového cukru, citronové šťávy, oleje a asi 5 lžic horké vody utřete hladkou lesklou polevu. Moučník jí potřete a dejte do lednice. Po ztuhnutí polevy nakrájejte na řezy. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort míša

Kremrole

Bezé roláda

Koňakové špičky

Větrník

Retro dezerty

Přidat komentář