Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Větrník

Cukrárnu Moka najdete v nedaleko Českého Krumlova. Na jejich zákusky, a hlavně na dokonalý větrník se vyplatí zajet!

Vydání: 2015/4
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 20 větrníků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT25M
Pečení 0:25

Ingredience

    NA ODPALOVANÉ TĚSTO

    • 80 g másla
    • špetka soli
    • 200 g hladké mouky
    • 260 g vajec (cca 5–6 vajec, ale doporučujeme vejce po rozklepnutí opravdu zvážit)
    • olej na vymazání plechu

    NA VANILKOVÝ KRÉM

    • 700 ml plnotučného mléka
    • 1 vanilkový lusk (nemusí být)
    • 80 g vanilkového pudinkového prášku
    • 80 g moučkového cukru
    • 1 lžíce rumu tuzemáku, vanilkové brandy nebo vaječného likéru na dochucení
    • 300 g smetany ke šlehání (33%), ušlehané

    NA KARAMELOVOU NÁPLŇ

    • 400 g smetany ke šlehání + 100 g na karamel
    • 100 g krupicového cukru

    NA KARAMELOVÝ FONDÁN

    • 500 g fondánu (např. www.cukrarskepotreby.cz nebo v supermarketech od Dr. Oetkera)
    • 10 g připraveného karamelu 

Příprava jídla

1 Nejprve připravte karamel, aby zchladl. V rendlíku zahřívejte 100g krupicového cukru, až zezlátne na karamelovoubarvu. Pozor, snadno se připálí! Pak přilijte 100g smetany, provařte dohladka a odstavte. Troubu předehřejte na 200°C.

2 Na odpalované těsto přiveďte 270ml vody, máslo a sůl k bodu varu. Přisypte prosátou mouku a míchejte tak dlouho, dokud se hmota nepřestane lepit ke stěnám a dnu hrnce. Trvá to asi 5 minut a těsto bude mít teplotu zhruba 80°C. Hmotu přemístěte do mísy a postupně – po jednom – do ní zašlehejte vejce, nyní by mělo mít těsto teplotu zhruba 35–40°C. Přidávání vajec si rozdělte na zhruba 12 minut. Hotové těsto bude světle žluté, bude mít pěknou konzistenci a bude pomalu stékat z vařečky. Přendejte ho do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte spirály o průměru zhruba 10cm se zakončením ve středu. Pečte dozlatova 20–25 minut.

3 Na vanilkový krém dejte do mléka krátce povařit rozříznutý vanilkový lusk a vyškrábnutou dřeň z něj. Po provaření lusk vyjměte. Z ochuceného mléka uvařte pudink podle návodu na obalu, ale v jiném poměru: na 700g ochuceného mléka přidejte 80g pudinkového prášku a 80g moučkového cukru. Dejte vychladit. Pak krém dochuťte alkoholem a ručně do něj metlou zašlehejte ušlehanou smetanu.

4 Na karamelovou náplň nejprve vyšlehejte 400g smetany dotuha. Poté do ní zašlehejte metličkou zhruba 60g připraveného karamelu (podle chuti).

5 Větrníky vodorovně rozřízněte, na jejich spodní části nastříkejte řezanou trubičkou vanilkový krém. Na něj nastříkejte řezanou trubičkou karamelovou náplň.

6 Horní části větrníků přelijte nahřátým fondánem: do rendlíku si na kusy nalámejte fondán, zakápněte studenou vodou a přidejte 10g připraveného karamelu. Fondán mírně nahřejte a rozmíchejte – hmota nesmí pálit, jenom hřát. Konzistence rozehřátého fondánu musí být taková,aby se netrhala a nestékala z větrníku Když je konzistence hustší, přidejte ještě kapku vody, pokud je naopak řídká, přidejte fondán. Potahování větrníků fondánem musí být rychlé, jelikož fondán rychle tuhne. Když se vám to předčasně stane, je třeba ho znovu rozehřívat. Horní části po zatuhnutí přiklopte na větrníky. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort míša

Kremrole

Punčové řezy

Bezé roláda

Koňakové špičky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Co je to prosím za recept!!! Ihned smazat,fuj!!
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Rakašová, chápeme asi správně, že větrníky se nepodařily :-(? Moc nás to mrzí! Můžeme se zeptat v čem byl podle vás problém? Děkujeme!

Přidat komentář