Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Puntíkovaná & kropenatá vajíčka (máslové sušenky s vanilkou)

Stačí jedno těsto na vanilkové sušenky a barvičky, a rázem je proměníte v nespočet sladkých malovaných vajíček. Eva Nováková ze SweetDots vás naučí, jak vajíčka namalovat i jak vytvořit kropenatý efekt.

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 40 sušenek (podle velikosti)
Doba přípravy: Více než hodinu
+ zasychání
PT9M
Pečení 0:09
Cukroví

Ingredience

    • 200g másla
    • 180 g krupicového cukru
    • 20g vanilkového cukru či vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku
    • 1 vejce
    • 400g hladké mouky

    NA POLEVU

    • 2 bílky
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 350g moučkového cukru + další na zahuštění
    • gelové barvy na obarvení

Příprava jídla

1 Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení nedržely tvar. Zašlehejte vejce, přisypte mouku a rukama vypracujte těsto. Rozdělte ho na 3 bochánky a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit do lednice, asi na hodinu, ideálně přes noc.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Vyndejte jeden bochánek a rozválejte ho na pomoučněném válu na tloušťku zhruba 0,5cm (pokud uděláte těsto tenčí, sušenky budou tvrdé). Vykrajujte jednotlivá vajíčka nebo jiné tvary. Sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 7–9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Stejně zpracujte zbylé dva bochánky těsta.

3 Na polevu šlehejte bílky s citronovou šťávou elektrickým šlehačem, jen dokud se nespojí. Bílky se nesmějí vyšlehat! Prosejte moučkový cukr, přidávejte ho postupně k bílkům a šlehejte na nízkou rychlost do smísení a dohladka. Směs si udělejte ve dvojí konzistenci. Jednu řidší na základy sušenek a vybarvování ploch a druhou hustší přidáním dalšího cukru, ta bude na na kontury. Pokud přidáte příliš mnoho cukru, přilijte klidně pár kapek vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

4 Polevu rozdělte do mističek a obarvěte ji podle potřeby potravinářskými barvami. Přendejte je do cukrářských sáčků a ozdobte puntíky nebo udělejte vajíčka kropenatá (viz níže). Sušenky nechte vždy řádně zaschnout, nejlépe do druhého dne. 

Cukrářská výbava

  • SÁČKY NA ZDOBENÍ A CUKRÁŘSKÉ ŠPIČKY Pokud nemáte cukrářský sáček, nevadí, dobře poslouží jakýkoli jiný, pevnější sáček, třeba zipovací (prodává dm drogerie nebo Ikea). Špičky potřebujete jednoduché, s kulatým koncem, nejčastěji označované jako ‚psací‘. Sáčky s náplní je dobré uzavřít – praktická je gumička, ale můžete použít i plastové zavírací klipsy na sáčky a potraviny.

Krok za krokem

1 ZÁKLAD Nejdříve udělejte po obvodu vejce konturu. Ta vám podrží polevu, aby se nerozékala. Poté řidší polevou vyplň- te zbylou plochu sušenek. 

2 DOKONČENÍ ZÁKLADU Krouživými pohyby párátkem rozetřete polevu tak, aby tvořila hladkou plochu. Na závěr párkrát klepněte podložkou o stůl, aby se poleva dokonale rozlila.

3 PUNTÍKY Do ještě nezaschnutého podkladu udělejte barevné puntíky. Pokud chcete, můžete do jejich středu udělat ještě puntík jinou barvy. Nechte zaschnout.

4 EFEKT KROPENATÝCH VAJEC Gelovou barvu v mističce nařeďte vodou. Na pečicí papír položte sušenku se zaschlou polevou a pomocí kartáčku (a v rukavicích) je postříkejte barvou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Velikonoční cupcaky

Mazanec

Vajíčka slepovaná citronovým krémem (máslové sušenky s vanilkou)

Přidat komentář