Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řezy se slaným medovým karamelem a ořechy
zy se slaným medovým karamelem a ořechy
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Řezy se slaným medovým karamelem a ořechy

4/5 Počet hodnocení: 81
Více než hodinu Velmi snadné Na 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6598 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 676 g
Tuky 381 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podobné řezy jsou velmi oblíbené v kavárnách na Novém Zélandu. Naši sladko-slanou variaci skvěle vyvažují vlašské ořechy, ale lze použít i jiné.

Suroviny

máslo 200 g
o pokojové teplotě + trocha na vymazání
skořice ½ ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na náplň
karamelizované
med 100 g
tuhý, zkrystalizovaný
máslo 100 g
sůl vločková ¼ ČL
+ k podávání
podrcené nahrubo

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Obdélníkovou formu s rovnými stěnami o rozměrech 20 x 30 cm vymažte máslem.

2

V misce utřete vařečkou máslo a cukr do krému. Ořechy a 1/2 mouky vložte do food processoru a pulzy rozsekejte ořechy najemno. Přidejte utřené máslo, skořici a zbylou mouku, zpracujte na hladké těsto. Oddělte 200 g těsta a vhněťte do něj kypřicí prášek a 2 lžičky vody, zabalte do potravinářské fólie, odložte. Zbylé těsto v rovnoměrné vrstvě vtiskněte do formy. Pečte 25 minut dozlatohněda. Pak nechte korpus 1 hodinu chladnout.

3

Na náplň dejte do rendlíku kondenzované mléko, med a máslo, za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a dále míchejte a zahřívejte, až získáte hladkou směs světle karamelové barvy. Vmíchejte sůl a rozetře- te na vychladlý korpus.

4

Zbývající těsto rozdrobte a spolu s ořechy jej rovnoměrně nasypte na náplň. Pečte 25 minut, aby karamel bublal a okraje byly tmavohnědé. Nechte úplně vychladnout, posypte 1–2 špetkami soli a pak nakrájejte na 20 řezů.

RECEPT NAVÍC: MEDOVÉ KARAMELY
Čtvercovou formu o straně 20 cm vyložte alobalem a ten potřete 1 lžičkou másla, odložte stranou. Ve velkém těžkém rendlíku smíchejte 250 ml 40% smetany ke šlehání, 340 g medu, 100 g krupicového cukru a 60 g másla. Na mírném až středním ohni zahřívejte za stálého míchání, až cukrářský teploměr ukáže 114,5 °C. Pomocí kuchyňského štětce namočeného do studené vody omyjte stěny rendlíku, abyste zabránili tvorbě cukrových krystalů. Dále vařte za stálého míchání, až cukrářský teploměr ukáže 124 °C. Pak opatrně vmíchejte 120 g nasekaných vlašských ořechů a popřípadě i pár kapek vanilkového extraktu, přiveďte znovu k teplotě 124 °C. Odstavte. Hmotu nalijte do připravené formy a rozetřete, nevyškrabujte rendlík. Nechte ztuhnout, aspoň 5 hodin, ale lépe přes noc. Pomocí alobalu vyjměte hmotu z formy; odstraňte alobal. Placku nakrájejte na čtverečky o straně 2,5 cm. Po jednom zabalte do čtverečků pečicího papíru; zakruťte konce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč