Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rostbíf se salsou verde s medvědím česnekem
Rostbíf se salsou verde s medvědím česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rostbíf se salsou verde s medvědím česnekem

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5675 kcal
Bílkoviny 321 g
Sacharidy 234 g
Tuky 372 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rostbíf vypadá složitě, ve skutečnosti je snadný a udělá na stole hodně parády. Základem úspěchu je pořídit si teploměr a kontrolovat propečení masa. Šťavnaté pečeni vysloveně sluší společnost jarní přílohy v podobě brambor se salsou verde z medvědího česneku. 

Suroviny

nízký, ideálně vyzrálý
rostlinný olej 100 ml
+ na opečení
med 1 ČL
hořčice dijonská 1,5 PL
rozmarýn 1 ČL
jemně nasekané lístky
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
česnek 1 stroužek
Na salsu verde
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
máta 1 hrst
nasekaná
ančovičky (konzerva) 2 filety
2 filátka ančoviček
olivový olej 120 ml
nebo podle konzistence
kapary 2 PL
nasekané
najemno nastrouhaná z 1 citronu
sůl
Na brambory s hráškem
salátové, vydrhnuté, větší kusy překrojené
sůl
mražený hrášek 2 hrsti
jarní cibulka 4 ks
nakrájená na jemná kolečka
máta
lístky na ozdobení

Postup

1

Maso očistěte, odblaňte a svažte kuchyňským provázkem, aby dobře drželo tvar. Na marinádu prošlehejte olej, med, hořčici. Přidejte koření, osolte a opepřete. Česnek nakrájejte nožem najemno (nedrťte jej) a vmíchejte do marinády. Vetřete marinádu důkladně do masa a nechte alespoň hodinu, nejlépe však přes noc, uležet v chladu.

2

Vyjměte maso z lednice a nechte dojít pokojové teploty. Troubu rozehřejte na 220 °C. Vyndejte maso z marinády a část marinády setřete, aby se na pánvi příliš nepřipalovala. Maso zprudka opečte na troše oleje ze všech stran dohněda. Vložte roštěnec do nízkého pekáčku (můžete použít i pánvičku, na které se rostbíf opékal, pokud nemá plastovou rukojeť) a vložte na 8–10 minut do rozpá- lené trouby. Nejjistější je použít teploměr na zjištění vnitřní teploty masa. Aby bylo uvnitř růžové, mělo by mít 55–57°C. Při odpočinku maso ještě dojde. Upečený rostbíf vyjměte, zabalte do alobalu a dejte na 15 minut stranou.

3

Připravte přílohu a salsu. Brambory dejte vařit do osolené vody, na poslední minutu přidejte hrášek a slijte.

4

Na salsu vložte do hmoždíře bylinky a ančovičky a utřete spolu se lžící oleje na pastu, přidávejte olej. Pak vmíchejte kapary, dochuťte citronovou šťávou a kůrou, podle potřeby solí. Pokud chcete salsu hladkou, rozmixujte přísady ve food processoru. Část salsy oddělte a smíchejte s horkými bramborami a hráškem a nakrájenou jarní cibulkou. Rostbíf nakrájejte, pokapejte zbylou salsou a jezte s bramborami s hráškem.

NĚCO NAVÍC
Pokud se obáváte úpravy rostbífu za prudka, zkuste pomalejší verzi pečení. Troubu rozehřejte na 150°C. Opečený roštěnec přendejte z pánve na plech nebo do nízkého pekáčku, vložte do trouby a pečte 30–35 minut – opět doporučujeme kontrolovat vnitřní teplotu masa. Pečený rostbíf zabalte do alobalu a nechte cca 10–15 minut odpočinout, pak vybalte a krájejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč