Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rugelach s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4373 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 287 g
Tuky 299 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rugelach jsou plněné sladké minirohlíčky. Pocházejí z kuchyně polských Židů. Mohou mít i jiné náplně.

Suroviny

Na náplň
mák celý 150 g
slazené
Na těsto
čerstvý, smetanový, změklý
máslo 225 g
o pokojové teplotě
nastrouhaná
vanilková pasta 1 ČL
či mletá vanilka
sůl ¼ ČL
+ na poprášení
Na potření a dokončení
vejce 1 ks
na poprášení (nemusí být)

Postup

1

NÁPLŇ Mák propláchněte v jemném sítu pod tekoucí studenou vodou. Pak vsypte do rendlíku, zalijte 750 ml studené vody. Na středním ohni přiveďte těsně k bodu varu. Pak hned odstavte, přiklopte a nechte stát 30 minut při pokojové teplotě. Pak znovu přiveďte těsně k bodu varu a nechte stát přiklopené při pokojové teplotě 30 minut. Pak mák důkladně sceďte přes jemné sítko nebo v několika vrstvách gázy či sýrařského pláténka. Snažte se vymačkat co nejvíc vody. 

2

Mák vraťte do osušeného rendlíku, důkladně vmíchejte kondenzované mléko, opatrně prohřejte (míchejte) a odstavte. Nechte rozležet, než přijde chvíle plnit rohlíčky.

3

TĚSTO Hned při prvním chladnutí máku ve velké míse utřete čerstvý sýr, máslo a krupicový cukr ručním elektrickým šlehačem na střední rychlost, pak vešlehejte citronovou kůru, vanilku a sůl. Při mírných otáčkách přístroje postupně zapracujte mouku. Těsto rozdělte na 4 díly a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit na 1 hodinu.

4

Na mírně pomoučněné pracovní ploše po jednom kusu (ostatní nechte zatím v lednici) rozválejte těsto na kruhové placky o průměru 22–23 cm. Je-li těsto řídké, podsypte ho štědřeji. Na každou placku rozetřete 1/4 náplně, zhruba 1 cm široký okraj nechávejte volný. Ostrým nožem rozkrájejte kolo na 16 klínků. Pak je směrem od širšího okraje ke špičce srolujte (směrem do středu kola). Položte v 2,5cm rozestupech na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a dejte chladit na 45 minut.

5

Mezitím předehřejte troubu na 180°C. V misce prošlehejte vejce s mlékem. Potřete jím všechny rohlíčky. Pečte 15–20 minut mírně dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce. Můžete podávat pocukrované. Nejlepší jsou první den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč