Rugelach jsou plněné sladké minirohlíčky. Pocházejí z kuchyně polských Židů. Mohou mít i jiné náplně.
Suroviny
Postup
NÁPLŇ Mák propláchněte v jemném sítu pod tekoucí studenou vodou. Pak vsypte do rendlíku, zalijte 750 ml studené vody. Na středním ohni přiveďte těsně k bodu varu. Pak hned odstavte, přiklopte a nechte stát 30 minut při pokojové teplotě. Pak znovu přiveďte těsně k bodu varu a nechte stát přiklopené při pokojové teplotě 30 minut. Pak mák důkladně sceďte přes jemné sítko nebo v několika vrstvách gázy či sýrařského pláténka. Snažte se vymačkat co nejvíc vody.
Mák vraťte do osušeného rendlíku, důkladně vmíchejte kondenzované mléko, opatrně prohřejte (míchejte) a odstavte. Nechte rozležet, než přijde chvíle plnit rohlíčky.
TĚSTO Hned při prvním chladnutí máku ve velké míse utřete čerstvý sýr, máslo a krupicový cukr ručním elektrickým šlehačem na střední rychlost, pak vešlehejte citronovou kůru, vanilku a sůl. Při mírných otáčkách přístroje postupně zapracujte mouku. Těsto rozdělte na 4 díly a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit na 1 hodinu.
Na mírně pomoučněné pracovní ploše po jednom kusu (ostatní nechte zatím v lednici) rozválejte těsto na kruhové placky o průměru 22–23 cm. Je-li těsto řídké, podsypte ho štědřeji. Na každou placku rozetřete 1/4 náplně, zhruba 1 cm široký okraj nechávejte volný. Ostrým nožem rozkrájejte kolo na 16 klínků. Pak je směrem od širšího okraje ke špičce srolujte (směrem do středu kola). Položte v 2,5cm rozestupech na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a dejte chladit na 45 minut.
Mezitím předehřejte troubu na 180°C. V misce prošlehejte vejce s mlékem. Potřete jím všechny rohlíčky. Pečte 15–20 minut mírně dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce. Můžete podávat pocukrované. Nejlepší jsou první den.