Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sakrajda neboli perníkový závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 234
Do 90 minut Snadné Na 1 nohavici

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4981 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 669 g
Tuky 199 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sakrajda je staročeský moučník, který skvěle chutná čerstvaý, ale můžete ji nechat i pár dnů rozležet. Perníkový závin s povidly a ořechy lze upéct i v menších exemplářích a podávat je nakrájené jako cukroví. Trochu netradiční, ale o to lahodnější kombinace chutí. 

Suroviny

+ navíc na podsypání
mouka žitná celozrnná 100 g
jemná, hladká
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
zázvor (mletý) ½ ČL
mletý
+ navíc na pocukrování
med 2 PL
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření
změklé + 2 lžíce rozpuštěného na pokropení
rum 1 PL
či tuzemák + navíc na pokropení
na případné rozředění
švestková povidla 300 g
na potření
menší část nahrubo nasekaných na posypání, zbytek jemně namletý

Postup

1

Do mísy nasypte pšeničnou i žitnou mouku a rozmíchejte v ní kypřicí prášek, perníkové i další koření.

2

Přidejte cukr, med, jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete je zředit 1–2 lžícemi mléka.

3

Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu přes noc odležet.

4

Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5 mm.

5

Z mletých ořechů odeberte 2–3 lžíce a zbytek smíchejte s povidly.

6

Plát těsta potřete povidly, posypte odloženými mletými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

7

Zarolovaný závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy.

8

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na 30–40 minut, nebo dokud perník nezezlátne.

9

Po upečení pokropte rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu.

10

Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč