Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína

Suši nasladko podle Jiřího Štifta, jednoho z našich nejlepších šéfkuchařů, který je machr na asijskou kuchyni.

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Vaření 0:20
Chuťovka Asijská

Ingredience

    • 125 g kulatozrnné rýže na suši
    • cca 500 ml mléka
    • 2–3 lžíce krupicového cukru
    • špetka soli
    • 2cm kousek zázvoru, oloupaný
    • 3 vanilkové lusky, rozpůlené
    • 2 lžíce loupaných pistácií, nasekaných
    • nasucho opečený strouhaný kokos

    JAHODOVÉ ŽELÉ A OMÁČKA

    • 500 g jahod, čerstvých či mražených
    • cca 4 lžíce krystalového cukru (podle sladkosti jahod)
    • 2 plátky želatiny

    ZABAGLIONE

    • 100 ml japonského švestkového vína
    • 3 žloutky + 2 lžíce krystalového cukru

Příprava jídla

1 Rýži dobře properte ve studené vodě a nechte okapat. Nasypte ji do menšího rendlíku a zalijte polovinou mléka, přidejte cukr, špetku soli, zázvor a semínka i lusky vanilky. Rýži přiveďte k varu a pomalu za občasného míchání vařte doměkka (podle potřeby přilijte ještě mléko). Výsledkem je hustší kaše, která po vychladnutí ztuhne. Před koncem varu z rýže odstraňte vanilkové lusky a zázvor a podle potřeby přislaďte.

2 Jahody s cukrem pomalu zahřívejte ve vhodném rendlíku. Jahody rozvařte na kaši a případně ještě doslaďte. Mezitím želatinu namočte do studené vody dle návodu na obalu. Asi 150 g jahodové omáčky oddělte, smíchejte s vymačkanou želatinou a nalijte v asi 5mm vrstvě do menší obdélníkové nádoby dlouhé zhruba 10 cm a vyložené potravinářskou fólií. Ztuhlé jahodové želé nakrájejte na proužky 10 x 0,5 cm.

3 Suši rohožku obalte potravinářskou fólií. Do spodní části rohožky rozprostřete vychlazenou rýži ve tvaru obdélníku 20 x 10 cm a síle cca 7 mm. Rýži posypte opečeným kokosem a nasekanými pistáciemi. Poté podobně jako při balení kalifornské maki rolky přeložte horní část rohožky přes rozprostřenou rýži a rohožku celou i s rýží otočte tak, aby se strana posypaná kokosem a pistáciemi dostala naspod. Poté na rýži rozložte jahodové želé a zabalte jako maki rolku, tu překrojte na 6 stejných dílů.

4 Ve skleněné nebo nerezové misce smíchejte švestkové víno, žloutky a cukr. Misku položte na hrnec s vroucí vodou a metlou vyšlehejte žloutky na páře do husté vinné pěny zabaglione. Nakrájené ‚sladké suši‘ podávejte s jahodovou omáčkou a se zabaglione.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem

Zabaglione s marsalou

Smažené raviolky

Ovoce s vinnou pěnou

Valentýnské menu

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

Přidat komentář