Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Snadné Na 1 formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5490 kcal
Bílkoviny 811 g
Sacharidy 302 g
Tuky 103 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle fialový dort bude chutnat malým i velkým! Je lehoučký a plný tvarohu a čerstvých borůvek.

Suroviny

Na korpus
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
mouka špaldová celozrnná hladká 70 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
1 % tuku
Na náplň
čerstvé nebo mražené
podle chuti
želatina 5 plátků
polotučný, ve vaničce
podle chuti
kanadské
meduňka lístky
na ozdobení

Postup

1

Žloutky s oběma druhy cukru ušlehejte do světlé pěny. Obě mouky dobře rozmíchejte metličkou nebo prosejte s kypřicím práškem. Po částech přidávejte ke žloutkové směsi mouku a podmáslí. Bílky ušlehejte do měkkých špiček a jemně vmíchejte do těsta.

2

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy (nebo formy vymazané a vyložené pečicím papírem – dno i boky) a dejte do trouby rozehřáté na 180°C. Pečte 25 minut, nebo až korpus vyběhne, zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá. Nechte úplně vychladnout.

3

Na náplň uvařte borůvkový žahour. České borůvky dejte do rendlíku, oslaďte cukrem podle chuti, podlijte trochou vody podle potřeby, přikryjte a duste pár minut, až se borůvky rozvaří a pustí šťávu. Rozmixujte nahrubo a nechte zchladnout.

4

Připravte krém. Želatinu dejte do rendlíčku nabobtnat do trošky studené vody. Tvaroh ručně metličkou vyšlehejte s moučkovým cukrem podle chuti. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do tvarohu. Želatinu s vodou zahřejte, aby se rozpustila, ale nenechte ji vařit. Z tvarohovo-šlehačkové náplně menší část oddělte, smíchejte se želatinou, pak vraťte do mísy a promíchejte se zbytkem.

5

Vychladlý korpus dortu vyjměte z formy a podélně jej rozřízněte. První polovinu korpusu posaďte na servírovací talíř řeznou stranou vzhůru a potřete ji polovinou žahouru. Na něj naneste dvě třetiny tvarohového krému a posypte větší částí celých kanadských borůvek, pořádnou hrst si však nechte na konec. Druhou polovinu korpusu potřete po řezné straně žahourem (počítejte s tím, že musí ještě malá část zbýt na zdobení) a přiklopte jím vrstvu krému a borůvek.

6

Stěny cukrářského sáčku s řezanou špičkou pokryjte čtyřmi proužky žahouru, zbytek sáčku naplňte tvarohovým krémem. Dort zdobte špičkami krému, vznikne melírovaný efekt. Vložte do lednice a nechte několik hodin odležet. Před podáváním ozdobte vršek zbytkem celých kanadských borůvek a lístky meduňky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč