Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Staropolský bigos
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8878 kcal
Bílkoviny 541 g
Sacharidy 732 g
Tuky 419 g
Vláknina 212 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bigos je typické polské jídlo. Potěší milovníky masa, zelí, klobásek a slaniny, kterými se v tomto pokrmu opravdu nešetří. Tradiční recept na bigos si žádá také sušené houby, sušené švestky a červené víno. 

Suroviny

zelí kysané 2,5 kg
vývar 1 hrnek
pečené, uchované i s výpekem
pečená, uchovaná i s výpekem
pečené, uchované i s výpekem
slanina 250 g
sušené švestky 200 g
jalovec 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
pepř celý 12 kuliček
skvělá je madeira, ale lze použít i jiné červené víno
sůl 2 špetky
v případě potřeby

Postup

1

Nakrájejte zelí, vsypte do litinového hrnce; zalijte vývarem a výpekem ze všech druhů masa a vařte na mírném ohni asi 50 minut.

2

Houby namočte alepoň na hodinu do studené vody. Pak je uvařte doměkka, slijte (ale vývar uchovejte), a nakrájejte na proužky.

3

Všechno opečené maso a slaninu nakrájejte na kostičky, klobásu na kolečka. Slaninu a klobásu orestujte.

4

Oloupejte cibuli; nakrájejte a orestujte na sádle. Švestky přepulte.

5

Orestovanou cibuli přidejte k zelí. Postupně vmíchejte také houby i s vývarem, všechno nakrájené pečené maso a orestovanou slaninu s klobásami. Za stálého míchání krátce povařte.

6

Poté přidejte švestky, jalovec, nové koření, pepř, bobkový list, hřebíček, zalijte vínem a za častého míchání duste ještě asi 1 hodinu. V případě potřeby dosolte či přidejte protlak.

NĚCO NAVÍC
Staropolský bigos nejlépe chutná třetí den. Prospívá mu několikanásobné ochlazení (i zmrazení) a opětovné zahřátí. Přidáním 1–2 lžic rajčatového protlaku zajistíte, že staropolský bigos rychleji chuťově vyzraje.

Zdroj: Moje Gotowanie

 

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč