Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Steak s portobellem a bramborovou kaší

„Tohle jídlo je pro mě opravdový svátek. Na talíř se totiž sejdou moje oblíbené suroviny – šťavnatý steak, voňavá houba a hedvábně hladká bramborová kaše,“ zasnila se nad tou dokonalostí redaktorka Darina Sieglová.

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:30
Opékání 0:15
Maso Středomořská

Ingredience

    • 800 g brambor (varný typ C)
    • 100 ml mléka
    • 100 ml smetany ke šlehání (30%)
    • 60–80 g másla
    • sůl + čerstvě mletý pepř

    NA STEAK

    • 4 steaky z hovězí svíčkové, každý 4 cm vysoký
    • 8 plátků anglické slaniny
    • 1 lžíce rostlinného oleje 

    NA DOKONČENÍ

    • 4 velké nebo 8 menších hub portobello
    • 2 lžíce másla, nejlépe přepuštěného
    • svazek šalvěje

Příprava jídla

1 Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kusy a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte je a nechte chvíli odejít páru. Mezitím ohřejte mléko se smetanou. Brambory rozšťouchejte, přilijte trochu horkého mléka se smetanou, vraťte je na plotnu nebo nad velice mírný plamen a šťouchejte a přilévejte mléko. Nebojte se dát tekutiny více, brambory v ní pěkně dojdou a nasáknou ji. Přidejte máslo a zapojte ruční šlehač. Brambory vyšlehejte do hedvábné a načechrané kaše. Dosolte.

2 Steaky obalte po obvodu slaninou a omotejte potravinářským provázkem. Na rozpálené železné pánvi s olejem je opékejte 2–3 minuty z každé strany, dejte je na talíř a zakryjte alobalem, aby se v mase rozležela šťáva. 

3 Portobello osolte, opepřete a orestujte na másle, 4–5 minut z každé strany. Přidejte šalvěj, krátce orestujte a podávejte se steakem a kaší.

NĚCO NAVÍC
Tip redaktorky Dariny: Pokud se chci jó rozmazlit, vliju do výpeku z masa a hub 50 ml smetany, přidám 1–2 lžíce mascarpone a nechám výpek svařit do neodolatelně dobré omáčky. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Francouzský toust plněný šunkou a sýrem

Tatarák po italsku

Švestkovo-hruškový krambl

Dýňová polévka s vanilkou

Jídlo pro radost

Přidat komentář