Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňová polévka s vanilkou

Láskyplné pohlazení

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H
Vaření 0:10
Pečení 1:00
Polévka Česká

Ingredience

    • 1 kg dýně hokkaido (nemusí se loupat)
    • 2 lžíce másla
    • 1–2 lžíce medu
    • 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru 
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • 100 ml bílého vína
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 vanilkový lusk

Příprava jídla

1 Rozehřejte troubu na 160 °C. Dýni rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Rozložte je na plech nebo do pekáčku, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte v rozehřáté troubě přibližně 1 hodinu, dokud nebude dýně měkká (zkoušejte to průběžně vidličkou). Upečenou dýni pokrájejte na menší kousky, zalijte většinou horkého vývaru a rozmixujte dohladka. 

2 Trochou vývaru vypláchněte plech, na kterém se dýně pekla, a přilijte ho k rozmixované dýni spolu se smetanou a vínem. Osolte, opepřete, přidejte vanilkový lusk (rozříznutý, semínka vyškrábnutá), přiveďte k varu a krátce povařte. Vyndejte lusk a podávejte (s kopečkem šlehačky a bylinkami).

NĚCO NAVÍC

Dýňová polévka patří k oblíbeným jídlům šéfredaktorky Apetitu Marie Holobrádkové. Základní verzi doporučuje zakápnout dýňovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky, přidat chilli papričku, krutony a pažitku, kapku lanýžového oleje anebo vanilku a med jako v tomto receptu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Francouzský toust plněný šunkou a sýrem

Steak s portobellem a bramborovou kaší

Tatarák po italsku

Jídlo pro radost

Švestkovo-hruškový krambl

Dýňové cupcaky

Dýňová polévka 6x jinak

reklama

Přidat komentář