Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Roštěnka je pěkně mramorovaný plátek z nízkého roštěnce vysoký 2–2,5cm. Správně propečený, krásně šťavnatý a rozplývající se na jazyku... Přesně takový s námi připravíte!

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ odležení
PT20M
Opékání 0:20
Maso

Ingredience

    • 4 steaky z nízkého roštěnce
    • rostlinný olej na potření
    • vločková sůl a čerstvě hrubě mletý pepř
    • omáčka a příloha podle chuti 

    LIŠKOVÁ OMÁČKA

    • 400g lišek
    • 3 lžíce másla
    • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 200ml hovězího vývaru
    • 200ml smetany ke šlehání
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

     

Příprava jídla

1 Maso o pokojové teplotě potřete olejem a opepřete. Rozpalte pánev. Steak na ni položte a zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, aby se povrch zatáhl (viz rady na předchozí dvoustraně). Pak ztlumte plamen, obraťte a dopékejte 6–10 minut po každé straně. Vyjměte a nechte na prkénku 5 minut odpočinout. Osolte a podávejte s některou ze zvolených omáček a příloh.

LIŠKOVÁ OMÁČKA

Zhruba 1/4 pěkných lišek dejte stranou na dokončení. Na másle opékejte šalotku 3–4 minuty dosklovita. Zbylé lišky pokrájejte nahrubo a přihoďte do rendlíku. Míchejte dalších zhruba 5 minut. Zalijte vývarem a svařte na polovinu. Pak přilijte smetanu a vařte 5 minut. Rozmixujte dohladka, osolte a opepřete. Potom do omáčky zavařte odložené houby (celé či úhledně pokrájené). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Biftek ze svíčkové a pepřová omáčka

Rumpsteak a omáčka Ambiente

Studené omáčky ke steaku

Ochucená másla

Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku

Přidat komentář