Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sticky toffee pudding

„Silvestr je skvělou příležitostí, jak přidat kapku alkoholu prakticky do čehokoli, dezert nevyjímaje. A tady jsem opravdu nešetřila!“ popisuje dezert redaktorka Darina Sieglová.

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8–10 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 340 g datlí zbavených pecek a nasekaných nadrobno
    • 1,5 lžičky jedlé sody
    • 115 g másla, změklého
    • 150 g krupicového cukru
    • 25 g tmavého třtinového cukru
    • 2 vejce
    • 210 g hladké mouky
    • špetka mletého hřebíčku
    • 75 g ořechů (vlašských nebo lískových), nasekaných

    NA OMÁČKU S BOURBONEM

    • 215 g třtinového cukru
    • 230 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 115 g másla
    • 1–2 lžičky vanilkového extraktu
    • 60 ml bourbonu nebo podle chuti

    K PODÁVÁNÍ

    • smetana ke šlehání (33%), ušlehaná do měkkých špiček

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170°C a pekáč o velikosti 22x33cm vyložte pečicím papírem.

2 Datle vsypte do misky, zalijte je 530 ml vroucí vody a vmíchejte sodu. Dejte stranou na zhruba 30 minut. Poté je i s vodou nahrubo rozmixujte. V míse utřete máslo a oba cukry. Vmíchejte vejce, mouku, hřebíček, ořechy a nakonec rozmixované datle. Těsto vlijte do připraveného pekáčku a pečte 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

3 Na omáčku vsypte cukr do menšího hrnce a nechte zkaramelizovat, vmíchejte smetanu, máslo a krátce svařte, nakonec vmíchejte vanilku a burbon.

4 Nakrájejte a podávejte teplé či studené s omáčkou a smetanou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gimlet s celerem

Kroužky s ančovičkami a piniovými oříšky

Rolky z ředkve daikon

Bramborovo-zelné střapatky s uzeným pstruhem

Batátové crostini s modrým sýrem

Pomalu pečená hovězí žebra

Salát z červeného zelí

Pomazánka z červené řepy

Mrkvová pomazánka

Trhací chleba se šalvějí, tyrolským špekem a pečeným česnekem

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

Přidat komentář