Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Stir fry s hovězím a jarní cibulkou
Stir fry s hovězím a jarní cibulkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Stir fry s hovězím a jarní cibulkou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Po 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1486 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 146 g
Tuky 48 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlovka, kterou můžete servírovat za 30 minut? Stir fry je v tomto případě sázka na jistotu! Rychle orestované maso se zeleninou, pikantní omáčka a rýže vám během hektického pracovního týdne vám po návratu z práce zaručeně vytrhne trn z paty.

Suroviny

vyzrálý hovězí steak (flank steak)
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný
jarní cibulka 8 ks
6–8 dle tloušťky
česnek 3 stroužky
2–3 dle velikosti
rostlinný olej
neutrální chuti, na restování
rýže jasmínová
hotová, k podávání
Na marinádu
škrob 1 PL
kukuřičný
sójová omáčka 1 PL
ústřicová omáčka 2 PL
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
ústřicová omáčka 2 PL
sriracha 1 PL
nebo třtinový či palmový
šao-sing (lze nahradit suchým sherry či japonským vínem na vaření mirin - používáte-li sladší mirin, vynechte cukr
sezamový olej 2 ČL

Postup

1

Maso zbavte případných blan a nakrájejte přes vlákno na tenké nudličky. Rozmíchejte v misce přísady na marinádu, přidejte 2 lžíce vody a vložte maso. Dobře promíchejte, aby se maso zcela obalilo.

2

Zatímco se maso marinuje, připravte si zbylé přísady, při vaření už pak jde vše velmi rychle. Nakrájejte oloupaný zázvor na tenké nudličky, cibuli na kolečka, u jarní cibulky nakrájejte bílé konce na kolečka a zelené natě překrájejte na delší kousky našikmo. Česnek nasekejte najemno.

3

Smíchejte suroviny na omáčku kromě sezamového oleje – do pánve přijde až nakonec, aby dodal chuť.

4

Rozpalte hlubokou pánev (ideálně wok) a přilijte do ní olej. Smažte maso po dávkách, aby bylo křupavé, a odkládejte stranou. Jakmile je maso orestované, přilijte trošku oleje, vsypte cibuli, nakrájené spodní konce jarních cibulek a zázvor a restujte několik minut, aby zelenina změkla. Pak přidejte česnek a opékejte ještě minutu.

5

Vraťte do pánve maso a zelené natě jarních cibulek a zhruba minutu restujte a míchejte. Následně přilijte omáčku a společně míchejte a prohřívejte již na nižším plameni. Na závěr přidejte do pánve sezamový olej a naposledy krátkým promícháním spojte. Podávejte
s jasmínovou rýží.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte skutečný hluboký wok, můžete vyzkoušet metodu asijských kuchařů, kteří na dno rozpálené pánve vlijí vyšší vrstvu oleje a hovězí nudličky v něm ponořené najednou bleskurychle osmaží. Pak maso vyndají, olej slijí a na pánvi nechají jen malou trošku na zeleninu. (Uchovaný olej později použijí na jiné vaření.) Díky tomuto kroku je maso ještě křupavější.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč