Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Supreme z perličky s lasagnemi a žampiony

„ Láska je pro mě čistá a upřímná, tak jsem jako hlavní chod zvolil perličku, protože je taky taková. Musíte si s ní ale dát práci a vaření si naplánovat, tohle jídlo nejde odbýt. Tomu druhému tak opravdu dokážete, jak moc vám na něm záleží,“ vysvětluje vznik svého valentýnského menu Roman Kotlář. 

Vydání: 2016/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT15M
Pečení 0:15
Maso

Ingredience

    • 150g másla, změklého
    • 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé pažitky
    • 1 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petrželky
    • 1/2 lžičky najemno nasekaných lístků rozmarýnu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
    • 150ml mléka
    • špetka muškátového květu
    • 1 petržel, 1 mrkev a 1 řapík celeru, vše nakrájené nadrobno
    • 4 žampiony, nohy a kloboučky zvlášť, vše nakrájené nahrubo
    • 100ml bílého vína
    • 3 plátky lasagni
    • olivový olej na vymazání a opékání
    • 2x supreme z perličky (viz Něco navíc)
    • 100ml koňaku
    • 100ml kuřecího vývaru
    • 100ml smetany ke šlehání 33% 
     

Příprava jídla

1 Na bylinkové máslo smíchejte 4 lžíce másla s 1 lžící pažitky, petrželkou a rozmarýnem, osolte, opepřete a dejte vychladit.

2 V menším rendlíku rozpusťte lžíci másla, přisypte mouku a osmahněte jíšku. Pomalu zašlehávejte mléko tak, aby nevznikly žmolky. Osolte, opepřete, přidejte muškátový květ a provařte 15–20 minut na bešamel.

3 V pánvi orestujte na lžíci másla petržel, mrkev a celer. Když zelenina změkne, přidejte nožičky hub, zalijte vínem, osolte a opepřete.

4 Troubu vyhřejte na 180°C. Plátky lasagní vařte v osolené vodě asi 6 minut, vyjměte a vykrojte kolečka o průměru zhruba 5cm. Připravte si formičky na pečení, dno vždy vymažte olivovým olejem a střídavě pak vrstvěte kolečko lasagní, zeleninu s vínem a bešamel – poslední vrstvu bude tvořit zelenina. Dejte péct na 10–15 minut.

5 V každém prsíčku udělejte kapsu, naplňte ji bylinkovým máslem a stiskem uzavřete. Osolte, opepřete a opečte na rozpáleném oleji na pánvi na středním plameni z obou stran, z každé asi 4–5 minut – začněte na straně s kůží. Vyjměte a dejte dopéct do trouby k lasagním. Do pánve vložte lžičku bylinkového másla a orestujte na něm nakrájené kloboučky hub. Přilijte koňak, nechte odvařit, pak přilijte vývar a smetanu. Osolte, opepřete, vařte do zhoustnutí a odstavte. Na závěr vmíchejte lžičku másla a pažitku.

NĚCO NAVÍC

Supreme je prso s částí křídla a kůží. Občas se objeví takto naporcovaná prsa v obchodech, ale jednodušší je si prsíčka naporcovat z celé perličky – zbytek lze upéct nebo z něj připravit polévku. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lilkové rolky s ricottou & omáčka z pečené papriky

Salátek z červené řepy se sýrovým nočkem

Steak z hovězího pupku s pečenou zeleninou

Slávky s domácí kari pastou a kokosovou rýží

Mangovo-zázvorový sorbet

Valentýnské menu

Přidat komentář