Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svěží tabbouleh
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1957 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 130 g
Tuky 143 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tabbouleh je nejlepší je v době, kdy už jsou k mání rajčata uzrálá na slunci. V mezičase používáme sladká třešňová rajčátka (500g nakrájených na čtvrtky) z českých skleníků, nebo saháme po verzi ze sušených rajčat, kterou najdete v  Něco navíc.

Suroviny

kuskus 100 g
sůl
vyzrálá, nakrájená na kostičky či klínky
sušená rajčata 2 ks
nakládaná v oleji, nakrájená na kostičky či nudličky
ze 3 citronů
klínky k podávání
med 2 ČL
nakrájená nadrobno
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná nahrubo
máta 1 svazek
nasekaná najemno (lze vynechat)
olivový olej panenský 100 ml

Postup

1

Kuskus vsypte do větší mísy, osolte, přidejte nakrájená čerstvá i sušená rajčata a dobře promíchejte. Snažte se oddělit jednotlivá zrnka. Vmíchejte šťávu z citronů, med a cibuli. Nechte zakryté odležet 30 minut.

2

Potom vmíchejte nasekané bylinky. Pokud kuskus vypil všechnu tekutinu, ale zůstal tvrdý, vmíchejte trochu studené vody a nechte ještě 10 minut stát. Salát ochutnejte, případně dosolte. Pak dobře vmíchejte olej. Salát nechte aspoň 1 hodinu odležet zakrytý v chladničce (čím déle, tím lépe se prolnou chuti, ideálních je 6–8 hodin, ale neuškodí ani 12 hodin). Podávejte s klínky citronu.

NĚCO NAVÍC
Kuskus se sušenými rajčaty: V míse promíchejte 500 g kuskusu s 80 ml olivového oleje a solí, římským kmínem a pepřem podle chuti. Zalijte 900 ml vroucí vody (část lze nahradit vývarem) a nechte 10–15 minut stát, až se tekutina vsákne. Nechte okapat 150 g sušených rajčat nakládaných v oleji a nakrájejte je na kostičky, 20 g čerstvého zázvoru nakrájejte na nudličky. Přidejte 50g šalotky, nadrobno, a vše lehce opečte na pánvi na troše oleje z rajčat. Kuskus načechrejte vidličkou, vmíchejte do něj směs z pánve a 1/2 svazku nasekané hladkolisté petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč