Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svíčková & bezlepkový kynutý knedlík
Svíčková & bezlepkový kynutý knedlík
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svíčková & bezlepkový kynutý knedlík

4.8/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8386 kcal
Bílkoviny 424 g
Sacharidy 779 g
Tuky 379 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při bezlepkové dietě je knedlík jedním z největších zádrhelů, stejně jako omáčky, které se moukou často zahušťují. Svíčkovou přitom zahušťovat netřeba, stačí na to samotná zelenina. A knedlíky zvládnete z bezlepkové mouky jako nic.

Suroviny

Na svíčkovou
mrkev 3 ks
celer ½ ks
petržel 3 ks
nebo pastináky
špek 100 g
na kostičky
rostlinný olej
podle potřeby
v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice plnotučná 2 PL
vývar hovězí 1 l
nebo podle potřeby
tymián sušený 1 špetka
třtinový cukr 3 PL
ocet
nebo citronová šťáva
Na knedlíky
mouka bezlepková 500 g
Schär Mix B + navíc na podsypání
burizony 30 g
rýžové
sůl 5 g
+ na vaření
vejce 1 ks
velikost M (cca 55 g)
droždí čerstvé 21 g
voda 450 ml
vlažná
řepkový olej 1 PL
K podávání
brusinková zavařenina
nakrájený na klínky

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. Zeleninu na omáčku očistěte a nakrájejte na větší kostky. Ve větším hrnci rozehřejte máslo, vsypte špek či slaninu a opražte. Přidejte zeleninu
a vše zvolna opékejte dozlatova. Obsah hrnce vyjměte do misky, do hrnce přilijte olej, je-li třeba. Maso osolte, opepřete a vložte do hrnce. Opečte jej ze všech stran dohněda. Do hrnce vraťte zeleninu, přidejte hořčici, vývar a koření. Hrnec zakryjte pokličkou nebo alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na 1,5–2 hodiny.

2

Mezitím na knedlíky promíchejte v míse mouku s burisony a solí, ve směsi udělejte důlek, do něj dejte vejce, cukr a droždí. Přilijte vlažnou vodu – zapracujte ji ve 2 dávkách, druhou přilévejte podle potřeby a rukou nebo v robotu pomocí hnětacího háku vypracujte lepivé řidší těsto (těsto kynutím zpevní). Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte těsto cca 30 minut kynout.

3

K nakynutému těstu přilijte olej a zapracujte jej, vznikne hladký bochánek. Ten opatrně poválejte na pomoučněné ploše a rozdělte na čtvrtiny. Z každé vytvarujte šišku dlouhou cca 15cm a nechte 5 minut odpočívat. Knedlíky vkládejte do širokého hrnce s osolenou vodou těsně pod bodem varu a vařte 15–20 minut.

4

Hotové knedlíky vyjměte a ihned – už při vyndavání z hrnce – každý několikrát propíchněte špejlí, aby vyšla ven pára a knedlíky se nesrazily. Každý ihned na prkénku pomocí nitě překrojte a nakrájejte na plátky.

5

Měkké maso vyjměte a zabalte do alobalu. Ze základu odstraňte koření a zeleninu rozmixujte. Vmíchejte smetanu a na sporáku lehce provařte, aby se omáčka propojila, případně lehce svařila na požadovanou hustotu. Ochutnejte ji a podle chuti dolaďte cukrem, octem či citronovou šťávou a solí.

6

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a knedlíky, doplněné brusinkami a citronem, případně podle chuti i šlehačkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč