Základem houbového kuby jsou sušené houby, proto na jejich množství nešetřete. Tuto vánoční klasiku někdo miluje, jiný se mu raději obloukem vyhne. Redaktorka Katka Kočičková rozhodně patří do prvního tábora. „Na kapra si nepotrpím, ale bez kuby by pro mě nebyly Vánoce. Nejradši ho mám v úplně tradiční podobě. Spojení voňavých hub a krup miluju od dětství,“ dodává. Pokud chcete recept na houbového kubu obměnit, můžete kroupy nahradit bulgurem, jáhlami nebo rýží.
Postup
Houby namočte do horké vody a nechte je nabobtnat. Pak je slijte, ale tekutinu uchovejte. Houby nasekejte. Pekáček vymažte sádlem.
Kroupy vyperte ve studené vodě a nechte okapat. Pak zalijte vývarem a vařte zvolna odkryté do změknutí krup, tekutina by se měla vstřebat. Uvařené kroupy ochuťte solí, kmínem a prolisovaným česnekem, promíchejte a zatím odložte.
Na pánvi rozehřejte 4 lžíce sádla a opečte na něm cibuli dozlatova, přidejte plátky česneku, nasekané houby, kmín a společně opékejte. Pak podlijte trochou uchované tekutiny z hub a duste houby do změknutí.
Do krup vmíchejte směs z pánve, přidejte majoránku a směs přesuňte do pekáčku. Navrch položte plátky másla, dejte do trouby předehřáté na 180°C a nechte zapéct, až se vytvoří křupavá kůrčička, trvá to asi 20 minut.