Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co dělat s plným košíkem hub? Smaženice a houbové řízky nejsou jedinou možností

Houby
ZDROJ: Silviarita/Pixabay.com
sdílet:

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím článku se dozvíte, co vše se dá dělat s houbami, když se vám v lese zadaří.

 

Užijte si chvíle v lese strávené s rodinou, a když se zadaří, i s plným košíkem hub. Dávejte pozor, abyste sbírali pouze ty houby, které opravdu znáte.

Smaženice, klasika na pánvi

Smaženice je nejspíš první pochoutka, která každého napadne, když vloží první houby do košíku. K její přípravě potřebujete: máslo, houbycibulku, ​​špetku kmínu, vajíčko, sůl a pepř.

  • Cibulku nechte zeskovatět na másle, přisypte pokrájené houby, osolte, přidejte kmín a nechte podusit asi deset minut.
  • Pak přilijte prošlehaná vejce a promíchejte. Až se vejce srazí, smaženice je hotová.
  • Smaženici můžete podávat například na topinkách, před servírováním opepřete. Zdobit můžete zelenou jarní cibulkou nebo petrželkou.

Kulajda, krémová bohyně z jižních Čech

Pokud vás smaženice omrzela a rádi byste své schopnosti posunuli do vyšší gastronomie, vyzkoušejte kulajdu. Kulajda je tradiční česká polévka, její základ tvoří smetana, houby, vajíčka a brambory.

  • Jak už to bývá u většiny jídel, ani u kulajdy neexistuje jednotný recept. Její úpravy se liší.
  • Často se do ní přidává bobkový list, nové koření nebo čerstvý kopr.
  • Vajíčko v kuladě může mít podobu pošírovaného vejce, vejce vařeného na tvrdo nebo rozmíchané ve smetaně.
  • Kulajda se tradičně zahušťuje hladkou moukou – buď rozmíchanou ve studené vodě, nebo připravenou jako jíšku. Alternativně můžete kulajdu zahustit rozmixováním vařených hub a brambor na jemnou kaši, kterou vlijete zpět k polévce. Dobře k zahuštění poslouží i rozmačkané vařené brambory.

Krémová houbová omáčka

Houbová omáčka má několik výhod:

  • Univerzální použití. Omáčku můžete servírovat k pečenému, vařenému nebo smaženému masu. Pokud zrovna nemáte v lednici maso, sáhněte po vajíčkách! Skvělá jsou vařená natvrdo nebo volská oka.

  • Jíte, co jste si sami nasbírali. Není nic lepšího, než si doma připravit pokrm z vlastnoručně nasbíraných hub. Sami víte, kde vyrostly a jak vypadaly před vložením do proutěného košíku.

  • Je výborná a jednoduchá na přípravu. Houbová omáčka okouzlí vaše chuťové pohárky. Většinou i ti, kteří nemají houby v lásce, této omáčce podlehnou. Příprava je opravdu jednoduchá a není na ni potřeba mnoho surovin. Základem omáčky jsou houby, vývar, smetana ke šlehání na zjemnění a zakysaná smetana, která naopak dodá svěží nakyslou chuť.

  • Čerstvé i sušené. Skvělou omáčku připravíte z čerstvých hub, perfektní jsou však i houby sušené. Ty mají navíc výhodu, že je můžete do omáčky zcela rozprášit. 

Sušení hub na zimu

Není nad vůni sušených hub! A není nad to, najít v zimě ve spíži usušenou zásobu. Takto zpracované houby mají mnoho využití. Můžete je přidávat do polévek, omáček nebo do rizota. 

  • Chcete, aby sušené houby měly ještě lepší chuť? Doporučujeme usušené houby krátce povařit v mléce. Získají skvělou chuť a bude se vám s nimi lépe pracovat. 

  • Co dělat, když houby vyschnou a příliš ztvrdnou? V tomto případě stačí sušené houby chvilku povařit v červeném víně a na závěr přidat smetanu.

Houby s octem

Ten, kdo rád plní police ve spíži zavařeným ovocem, kyselými okurkami a utopenci, neměl by zapomenout ani na nakládané houby. Nejčastěji se houby nakládají do octa.

  • Před tím, než začnete zavařovačky plnit houbami, je potřeba houby povařit v osolené vodě.
  • Kromě nakládání do octu můžete použít olej, víno nebo jiné ochucené láky.
  • Hezká sklenička plná hub je navíc i ideálním jedlým dárkem pro vaše blízké!

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč