Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohový koláč s mandlovou drobenkou

Křehký koláč s hebkou tvarohovou náplní a křupavou mandlovou drobenkou je skvělý na snídani i k odpolední kávě. A můžeme zaručit, že nezbude ani drobeček!

Vydání: 2018/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 90 g másla, změklého
    • 40 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • 140 g hladké mouky
    • najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • špetka soli

    NA NÁPLŇ

    • 400 g tučného tvarohu ve vaničce (lehce vykapaného)
    • 80 g cukru krupice
    • 2 vejce, žloutky a bílky oddělené
    • 1 lžička vanilkového cukru/extraktu
    • najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • 1 lžíce hladké mouky

    NA DROBENKU

    • 40 g másla
    • 40 g hrubé nebo polohrubé mouky
    • 40 g třtinového cukru
    • 25 g mandlových lupínků nebo sirek

Příprava jídla

1 Máslo krátce prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, jen aby se suroviny spojily. Pokud máte robot s pádlem, půjde to raz dva. Přisypte mouku, sůl a promíchejte tak, aby vzniklo kompaktní těsto (pokud nemáte robot s pádlem nebo noži, přesuňte směs na pracovní plochu a zpracujte do kompaktního těsta. Snažte se příliš nepřisypávat mouku).

2 Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na minimálně 30 minut odležet do lednice. Můžete si jej připravit i den předem.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Koláčovou formu s průměrem 22 cm vymažte a vysypte nebo ji vyložte pečicím papírem.

4 Těsto rozválejte, přeneste do formy a přitiskněte ke stěnám formy. Těsto, které přebývá, seřízněte. Dno párkrát propíchněte vidličkou, položte na ně kolo pečicího papíru a nasypte na ně luštěniny nebo pečicí fazole. Formu dejte do trouby a pečte 15–20 minut, až těsto lehce zezlátne. Vyjměte a snižte teplotu trouby na 150°C.

5 Připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a promněte prsty. Nakonec vmíchejte mandle.

6 Na tvarohovou náplň prošlehejte tvaroh se žloutky a polovinou cukru. Tvaroh dejte do misky, přidejte polovinu cukru a žloutky a prošlehejte. Přidejte vanilku, citronovou kůru a mouku a promíchejte. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh a po částech jej vmíchejte do tvarohové hmoty.

7 Z předpečeného korpusu sundejte luštěniny i pečicí papír a na korpus rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.

8 Koláč vraťte péct do trouby a pečte zhruba 40 minut. Koláč vyndejte a nechte zcela vychladnout, poté vyjměte z formy – a můžete podávat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová roláda s bramborovou kaší

Rajčatová polévka se slaninou

Pečená krůtí stehna

Přidat komentář