Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční dort

Hlavní hvězda velikonočního stolu? Jednoznačně tento dort, se kterým sklidíte zaručený úspěch.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
+ mražení
PT45M
Pečení 0:45
Dort

Ingredience

    • 250 g másla, změklého
    • 100–120 g krupicového cukru
    • 250 g hladké mouky
    • 1 sáček prášku do pečiva (12 g)
    • špetka soli
    • 5 vajec
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • strouhaná kůra z 1/2 velkého biocitronu
    • 3 lžíce mléka
    • 1 sklenice oblíbeného džemu z červeného ovoce (malinový, višňový, jahodový, rybízový...)

    NA TVAROHOVÝ KRÉM

    • 200 g smetany ke šlehání (40%)
    • 250 g tučného měkkého tvarohu
    • cca 50 g moučkového cukru (dle chuti)
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 1 lžička citronového likéru (lze vynechat)

    NA MÁSLOVÝ KRÉM

    • 375 g másla, změklého
    • cca 100 g moučkového cukru (dle chuti)
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (lze vynechat)

    NA OZDOBENÍ

    • 150 g tmavé čokolády (70%)
    • barevná čokoládová minivajíčka

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky). Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky vanilku a citronovou kůru. Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko. Těsto nalijte do připravené formy, stěrkou urovnejte povrch a pečte 45 minut dozlatova, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu není po vytažení suchá. Nechte korpus vychladnout ve formě.

2 Připravte tvarohový krém. Smetanu vyšlehejte dotuha. Tvaroh s cukrem, vanilkou a citronovým likérem prošlehejte dohladka a opatrně do něj zapracujte smetanu.

3 Připravte máslový krém. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny. Třetinou máslového krému naplňte cukrářský sáček se zdobicí špičkou s kulatým otvorem.

4 Je-li třeba, seřízněte korpus do roviny a pak ho dvakrát vodorovně prokrojte. Na talíř či podložku položte první díl korpusu, potřete ho džemem, ale kolem dokola nechte asi 1cm volný okraj. Na vršek korpusu potom kolem dokola nastříkejte kruh z máslo- vého krému. Vytvoříte tím jakousi ohrádku. Vnitřek kruhu vyplňte polovinou tvarohového krému. Přiklopte druhým dílem korpusu a celý postup zopakujte. Přiklopte posledním dílem korpusu a celý dort (i boky) potřete třetinou máslového krému. Uložte dort na 20 minut do mrazáku a poté ho potřete zbylou třetinou máslového krému, dokonale uhlaďte a uložte na dalších 10–15 minut do mrazáku, aby krém na povrchu ztuhl.

5 Nad vodní parou opatrně roz- pusťte čokoládu. Vyndejte dort z mrazáku a polijte ho tak, aby byl vršek celý pokrytý a čokoláda po stranách efektně stékala. Nejlepší je postupovat po spirále od středu a poté čokoládu pomocí špachtle rozetřít až k okrajům, aby začala efektně stékat dolů. Čokoládu nemusíte spotřebovat všechnu. Povrch dortu ozdobte barevnými čokoládovými vajíčky. Dort půjde lépe krájet nahřátým nožem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládová pěna s lískovými oříšky

Plněná velikonoční vajíčka

Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády

Čokoládové velikonoční cupcaky

Sladké Velikonoce!

Hostina pro koledníky

Přidat komentář