
Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou
Tenhle recept jsme si vypůjčili z blogu naší kolegyně Martiny Sugartown.cz. Eclairky jsou totiž velký hit!
Ingredience
- 125 g neperlivé minerální vody
- 125 g mléka
- 5 g krupicového cukru
- 5g mořské soli
- 110 g másla
- 70 g hladké mouky
- 70 g polohrubé mouky
- 5 vajec (250g)
- 1 svazek máty 300ml smetany
- ke šlehání
- 2 lžičky moučkového cukru (lze i více)
- 500g jahod
NA MÁTOVOU ŠLEHAČKU
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Do menšího hrnce vlijte vodu, mléko a přidejte cukr, sůl a máslo. Postavte na plotnu a přiveďte k varu. Vsypte naráz všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne hladká pasta, která se bude odlepovat ode dna. Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud nezchladne na pokojovou teplotu. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce, dokud nevznikne lesklé táhlé těsto. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte 12–15cm dlouhé proužky. Nechte mezi nimi alespoň 2–3cm rozestupy, eclairky při pečení nabudou.
2 Plech dejte do trouby, po 10 minutách troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak snižte teplotu na 180°C a pečte ještě 20-30 minut. Eclairky musí být nafouklé, krásně zlaté a znít dutě při poklepání. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.
3 Otrhejte lístky z máty a nasekejte je najemno (nebo podrťte v hmoždíři). Smetanu vyšlehejte s cukrem dotuha a postupně do ní zašlehávejte mátu a ochutnávejte. Doslaďte podle chuti.
4 Mátovou šlehačku dejte do cukrářského sáčku. Jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Eclairky vodorovně prokrojte a na spodní část nastříkejte trochu šlehačky, poklaďte plátky jahod a opět nastříkejte šlehačku. Přiklopte vrchní částí, pocukrujte a podávejte.
Přidat komentář