Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vittelo tonnato
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 45
Do dvou hodin Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4836 kcal
Bílkoviny 382 g
Sacharidy 117 g
Tuky 294 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický italský recept na vitello tonnato chutná nejlíp druhý den, kdy se studené plátky telecího masa trochu rozleží v tuňákové omáčce. Vitello tonnato pochází z oblasti Lombardie a Piemontu, kde se připravuje z masa tamního skotu. Nemusíte cestovat, tuto studenou pochoutku si můžete připravit i u vás doma.

Suroviny

pečeně nebo kýta bez kosti
suché, lze vynechat
mrkev 1 ks
očištěná
petrželka 4 snítky
řapíkatý celer 1 ks
očistěný, nakrájený + světlé lístky k podávání
oloupaná, přepůlená
šalvěj 1 list
Na tuňákovou omáčku
tuňák 200 g
konzerva v olivovém oleji, scezená
ančovičky (konzerva) 4 filety
uvařené natvrdo
až 4 PL
kapary 1,5 PL
naložené + k podávání
olivový olej panenský 100 ml
až 150 ml
majonéza
v případě potřeby
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý
skrojek k podávání
k podávání

Postup

1

Maso svažte kuchyňským provázkem, aby získalo úhledný tvar. Marinujte ho přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí (tento krok můžete vynechat).

2

Maso i s marinádou dejte do hrnce (víno můžete vynechat), přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo.

3

Pak telecí vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso.

4

Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.

5

Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru či majonézy a dochuťte.

6

Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení.

7

Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dosáhnout pokojové teploty.

8

Podávejte se skrojky citronu, kapary a se zelenými listy.

NĚCO NAVÍC
Maso překryté fólií vydrží v lednici klidně i týden.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč