Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem

Co je lepšího než domácí zmrzlina? No přece domácí zmrzlina s griliášem!

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ mražení 1 den
PT30M
Vaření 0:30
Zmrzlina

Ingredience

    • 300ml plnotučného mléka
    • 425ml smetany ke šlehání (min. 30%)
    • 1 vanilkový lusk
    • 6 žloutků
    • 410g krupicového cukru
    • 50g másla
    • 50ml tmavého rumu

    NA GRILIÁŠ

    • 150g krupicového cukru
    • 50g loupaných mandlí, nasekaných
    • 50g makadamiových ořechů, nasekaných

     

Příprava jídla

Na zmrzlinu vlijte do hrnce mléko a 300ml smetany, z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a i s luskem je přidejte do hrnce. Zahřejte těsně pod bod varu, odstavte a nechte 10 minut louhovat, poté vanilkový lusk vyjměte a vyhoďte. 

Žloutky a 300g cukru prošlehejte v misce a za stálého šlehání k nim přilijte směs mléka a smetany. Přelijte vše zpět do hrnce, postavte na mírný plamen a míchejte, dokud směs nezačne houstnout. Nechte vychladnout. Vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu. 

Mezitím si připravte karamelovou polevu. Zbylý cukr (110g) a 50ml vody vařte v hrnci na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Jakmile získá tmavě zlatou barvu, přilijte zbylou smetanu (125ml) a rozmíchejte. Pozor, karamel vybublá! Následně vmíchejte máslo a rum a nechte vychladnout.

Hotovou zmrzlinu přesuňte do plastové nádoby a občas ji proložte vrstvou karamelu. Nakonec jemně promíchejte. Stačí, když lžící jednou či dvakrát nakreslíte číslici 8. Ve zmrzlině se vám tak vytvoří krásné karamelové mramorování. Uzavřete nádobu a dejte mrazit. Zmrzlina potřebuje minimálně 24 hodin na úplné ztuhnutí.

Plech vyložte pečicím papírem. Cukr na griliáš a 150ml vody nechte v hrnci na středním plameni rozpustit. Poté zvyšte plamen a vařte zhruba 5 minut, dokud nevznikne zlatý karamel. Hlídejte, ať se nepřipálí! Stáhněte jej z plotny, okamžitě vmíchejte mandle a ořechy a horký griliáš přelijte na vyložený plech. Rozprostřete, nechte vychladnout a rozlámejte na kusy. Zmrzlinu rozdělte lžící do mističek a ozdobte griliášem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Karamelky s jablečným moštem

Kávové crème brûlée s čokoládou

Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

Přidat komentář