Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečené brambory se špenátem a bešamelem

V omáčce je máslo nahrazeno olejem, čímž vznikne ,zdravější‘ verze – ale výsledkek je stejně lahodný!

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M

Ingredience

    • 1 kg brambor, omytých a nakrájených
    • na silné plátky
    • 2 cibule, oloupané a jemně nakrájené
    • 1 lžíci jemného rostlinného oleje
    • ½ lžíce hladké mouky
    • 300 ml dvanáctiprocentní smetany
    • špetku muškátového oříšku 
    • 250 g čerstvých nebo mražených špenátových listů
    • 1–2 nasekané stroužky česneku
    • 200 g nastrouhaného sýra typu ementál
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Plátky brambor zhruba deset minut předvařte v mírně osolené vodě. V pánvi na oleji osmažte cibuli, ale jen krátce, aby nechytla barvu. Zaprašte moukou, osmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte; omáčka trochu zhoustne.

2. Do zapékací formy naskládejte polovinu brambor a zalijte je půlkou omáčky. Špenát propláchněte, nechte odkapat a pak položte na vrstvu brambor. Osolte, opepřete, postrouhněte muškátovým oříškem a posypte česnekem.

3. Navrstvěte zbylé brambory, všechno přelijte omáčkou a dvacet pět až třicet minut zapékejte. Zhruba pět minut před koncem pečení jídlo ještě pospyte strouhaným sýrem.

Opojný oříšek
S muškátovým oříškem raději opatrně – strouhněte ho vždycky jenom špetku. Ve velkém totiž může být halucinogenní.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brambory v hlavní roli

Brambory v hlavní roli

Slepice na paprice

Rýžový pudink

Vepřová pečínka

Skořicová buchta s čokoládou a oříšky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept jsem zkoušela, je fantastický !!! Pokud použijete mražené špenátové listy (Bonduelle) Nechte pořádně vykapat vodu nebo je lehce rukou vyždímejte.
Obrazek uzivatele
urcite vyzkousejte! Ja osobne davam trosku muskatoveho orisku a vegetu i do besamelu .. tento recept jsem zaradila mezi sve oblibene :)!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.43
Obrazek uzivatele
mnam, trochu ochutit bešamel a je to výborný

Přidat komentář