Nejlepší čokoládový dort

Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších snů. Každý kousek se jen rozplývá na jazyku!
Vydání: 2007/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.163365
Počet porcí: 14 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 1 hodina 30 minut Chladnutí: alespoň 1 hodina

Ingredience

    • 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
    • 200 g másla nakrájeného
    • na kousky + na vymazání formy
    • 1 lžíce instantní kávy
    • 170 g hladké mouky
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • ¼ lžičky sody
    • 200 g přírodního cukru typu muscovado
    • 200 g přírodního krupicového cukru
    • 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
    • 3 středně velká vejce
    • 75 ml (5 lžic) podmáslí
    • strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu

    Na polevu:

    • 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
    • 280 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce přírodního krupicového cukru

Příprava jídla

1.  Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

2.  Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

3.  Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

4.  Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

5.  Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

Další recept na čokoládový dort naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento dort se opravdu úžasný! Celá rodina mu úplně propadla! Vřele doporučuju! Cukru dávám pouze poloviční dávku tzn. 200g.
Obrazek uzivatele
Upekla jsem ho už několikrát a vždycky sklidil opravdový úspěch! Čokoholikům doporučuju :-)
Obrazek uzivatele
dávala jste také jen poloviční porci cukru, tedy 200g?
Obrazek uzivatele
přidávám svou trošku do mlýna. dort je pravděpodobně potřeba mírně upravit. já jej zkoušela včera přesně dle receptu a jednak mi dort vyrostl pouze o 1cm ale po vychladnutí klesnul na cm pouze 2. pravděpodobně je třeba přidat vodu a prasek do peciva. chutove je to vynikajici, ale vzhledove pripomina spise nizky koláč než dort. polevu dporučuji koupit radeji hotovou. dle receptu se ze smetany vysrážel tuk. pokud ma nekdo vice zkusenosti s pecenim, urcite vychyta chyby v receptu.
Obrazek uzivatele
pekli jsme tenhle dort v provizorních podmínkách na koleji a přesně podle receptu, byl naprosto úžasný, pochvalovali si ho všichni včetně zahraničních studentů
Obrazek uzivatele
Tak nevím, já ho pekla přesně podle receptu,dort vyskočil, vepřestřed se nepropadal a jen se po něm zaprášilo, vřele doporučuju
Obrazek uzivatele
Také jsem se držela receptu a je to ten nejlepší čokádový dort, jaký jsem kdy v životě jedla. Co se týče (ne)vyběhnutí, měla jsem ho až po okraj dortové formy z ikey, pak klesl sotva o dva centimetry, nádherný dortíček, žádný koláč. Korpus jsem také rozpůlila pouze jednou, ale to přičítám spíš své nešikovnosti... :-) P.S. pouze jedna odišnost od receptu, pekla jsem na 150° bez horkovzdušného oběhu něco málo přes hodinku, doporučená hodina a půl by byla asi moc, takhle dortík zůstal nádherně mokrý a vláčný...
Obrazek uzivatele
Já jsem použila kypřící prášek bez fosfátů, který se dělá z vinného kamene. Obvykle se ho dává trochu víc než bežného a dort "vyběhl" skvěle. Doporučuju vyzkoušet, budete mlsat zase o něco zdravěji! Poleva se mi také srazila, ale použila jsem mixér a ten vše napravil. Teď jsem dopekla, tak doufám, že bude chutnat.
Obrazek uzivatele
chutove super, ale vubec to s tou 1 lzicku prasku do peciva nevyskocilo. má to max 3 cm na vysku, kolik prasku do peciva jste davali?
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/07, str.64
Obrazek uzivatele
Upekla jsem ho mámě k šedesátinám a všichni z něj byli nadšení. Dělala jsem ho přesně podle receptu, přehnaně sladký nebyl, ale je pravda, že jsem použila opravdu kvalitní čokoládu, která byla málo sladká, takže byl ten cukr potřeba.Jen jsem pekla asi o půl hodiny déle, než mi došlo,že díky čokoládě úplně ztuhlý prostě nebude. Po vychladnutí ve středu dost klesnul, tak jsem to zachraňovala tou polevou-úplné čokoládové jezero:) Ale výsledek byl výborný. Čokoládová bomba. Ale sytý jako hrom.
Obrazek uzivatele
Chci jen dort pochválit, dělala jsem ho dvakrát a byl vynikajicí. Poprvé teda vyběhl víc, ale i přestože nevznikl vysoký korpus, byl vynikajicí a jen se po něm zaprášilo:) Poleva se podařila a nijak se nevysrážel tuk, jak jste někdo psal. Zkuste to znovu, okolí to určitě vadit nebude;)
Obrazek uzivatele
taky jsem neodolala a zkusila - sice se mi propadl, protože jsem ho rozkrojila, přestože nebyl vychladlý, ale i přesto byl úžasný a muž vzal i kolegům do práce. Na to, že já říkám, že se mi nepovedl - holka ho chce k narozeninám. takže úspěch.
Obrazek uzivatele
Na poprve a vysel neskutecne. Mohli jsem se po nem utlouct!!! Cukru jsem dala presne a bylo to tak akoryt sladke! Priste ho udelam jeste dokonalejsi i s tema hoblinkama! Ted jsem uz nemela cokoladu :-)
Obrazek uzivatele
Dortík jsem ozkusila na doporučení kamarádky a musím říct, že se mi vážně povedl. Korpus byl vysoký asi těch 6-7cm. A vynikající. Všem doporučuji. Žádný problém v receptu jsem nenašla.
Obrazek uzivatele
jako tenhle dort je super zalezitost, vsem co ochuznali mimoradne chutnal, ale co se me tyce, tak me jako x-tej kulinarskej experiment na tema "cokoladovy dort" moc nedostal, ma to takovou moc hutnou browniesovitou konzistenci, ktera uz se mi proste prejedla !
Obrazek uzivatele
Hříšný orgasmus :-)
Obrazek uzivatele
ženil se mi bratr a upekl jsem ho jako svatební dort a neodolali ani největší dietářky a všichni chtěli recept tak jsem je odkázal na Váš webík. Díky Apetitu jsem byl za hvězdu Petr
Obrazek uzivatele
Udělala jsem tuhle čokoládovou nádheru příteli k narozeninám, napoprvé se mi povedl a oběma nám moc chutnal.
Obrazek uzivatele
Tento dort jsem dělala už několikrát a vždy byl super. Používám docela levnou čokoládu na vaření s 50% kakaa a je opravdu moc dobrý.
Obrazek uzivatele
Úžasnej dort, není ani moc náročnej na přípravu. Všem strašně chutnal a to jsem pekla dort poprvé v životě. Všichni říkali, že lepší čokoládový dort ještě nejedli ani v cukrárně.
Obrazek uzivatele
piekli sme ho aj so sestrou ako prekvapenie na maminkine narodeniny ... a vydaril sa! pouzili sme kvalitnu 70% cokoladu a hoblinky sme robili s mliecnej cokolady ... vyborne!
Obrazek uzivatele
Dort dopekam ted a musim rict ze mi vyel uzasne korpus je vysoky akorat i pres nejspodnejsi latku v troube a 140 na horkovzdusnou se trosicku scernil na povrchu jinak v poradku...!
Obrazek uzivatele
Tento týden jsem byla na svatbě a měli tam tento dort udělaný jako svatební. Byl vynikající. Krém se nanesl do výšky na korpus, který se nerozřízl a bylo to nazdobené bílou čokoládou a ovázáno kolem stuhou - krása!!!
Obrazek uzivatele
je to na hovo scvrklo se to!!!!a je to mooooc sladké naschle !!!!
Obrazek uzivatele
tak to neumíte péct, nashle, teda pardon, dle Vás ...naschle :D
Obrazek uzivatele
Dnes jsem pekla a podařil se. Byl výborný, od všech jsem sklidila pochvalu, ale pro mně to byl normální čokoládový dort :-) příprava šla hladce a výsledek byl super. Takže doporučuju, určitě se s touto čokoládovou bombou zavděčíe!
Obrazek uzivatele
Já už nepeču ani jiné dorty od té doby, co jsem vyzkoušela tento. Je ohromně jednoduchý, co se týče přípravy. Ale je třeba ho neošidit. Dát doopravdy 70% čokoládu - v Dm lze k dostání v Bio kvalitě za 39 Kč, koupit si ve zdravé výživě cukr s podílem melasy, už jsem kupovala druhé balení... a druhý cukr tam dát hnědý třtinový. Dort má díky melase nezapomenutelnou chuť. Není špatné dort i promazat domácí meruňkovou zavařeninou a navrch dát tvaroh s ovocem. Dort získá jiný chuťový rozměr. Čokoládová poleva he také vynikající.
Obrazek uzivatele
naprosto úžasný!!! :-P
Obrazek uzivatele
Tak jsem tento víkend upekla tento dort a ´musím říci, že to byl skutečně chuťový orgasmus. držela jsem se rad a dala pouze 200g přírodního cukru a 2 lžičky prášku do pečiva. Dort jsem překrojila pouze na 2 díly, nebyl tak moc vysoký,a le těsto je křehké a rozlomilo se mi. To naštěstí nevadilo, protože se na povrchu potře krémeme, ale příště si na to dám pozor.Už teď je jisté, že si to brzy zopakuji, rozhodně o narozeninách mého otce, který čokoládu zbožňuje!

Stránky

Přidat komentář