Nejlepší čokoládový dort

Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších snů. Každý kousek se jen rozplývá na jazyku!
Vydání: 2007/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.157895
Počet porcí: 14 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 1 hodina 30 minut Chladnutí: alespoň 1 hodina

Ingredience

    • 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
    • 200 g másla nakrájeného
    • na kousky + na vymazání formy
    • 1 lžíce instantní kávy
    • 170 g hladké mouky
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • ¼ lžičky sody
    • 200 g přírodního cukru typu muscovado
    • 200 g přírodního krupicového cukru
    • 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
    • 3 středně velká vejce
    • 75 ml (5 lžic) podmáslí
    • strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu

    Na polevu:

    • 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
    • 280 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce přírodního krupicového cukru

Příprava jídla

1.  Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

2.  Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

3.  Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

4.  Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

5.  Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

Další recept na čokoládový dort naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Přidat komentář