Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křehký třešňový koláč s krémem

Voňavý koláč plný šťavnatých třešní... Láska na první ochutnání!

Vydání: 2007/7
Autor:
Hodnocení:
27 (hlasů)
Počet porcí: 10 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H10M
Pečení 1:10

Ingredience

    Na těsto:
    • 100 g moučkového cukru
    • 200 g chladného másla, nakrájeného
    • 300 g hladké nebo polohrubé mouky + na posypání pracovní plochy
    • 1 vejce
    Na náplň:
    • 700 g třešní
    • 200 g přírodního krupicového cukru
    • 4 lžíce třešňovice (lze vynechat)
    • 100 g mletých mandlí
    • 3 vejce
    • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 285 ml smetany (12% či ke šlehání)
    • 80 g rozpuštěného másla
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1.  Třešně posypte dvěma lžícemi cukru, případně zakápněte pálenkou. Nechte v chladu půl až dvě hodiny macerovat.

2.  Zpracujte těsto, vytvarujte z něj plošší kouli a půl hodiny chlaďte. Pak těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše a vyložte jím formu o průměru 30 cm. Dejte chladit – i do mrazáku.

3. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Korpus propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečicího papíru, posypte suchými luštěninami a dvacet minut předpečte. Sejměte papír a korpus pečte ještě deset minut do tmavě zlaté barvy. Teplotu snižte o deset stupňů.

4.  Do mandlí zašlehejte vejce, cukr, kůru, smetanu i máslo, vmíchejte třešně i se šťávou, kterou pustily, a náplň vlijte na korpus. Pečte asi čtyřicet minut nebo dokud náplň trochu nezpevní, nechte vychladnout a poprašte cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Třešně nasladko i naslano

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

14x šťavnaté třešně

Komentáře

Obrazek uzivatele
zajímalo by mě,proč se na korpus pokládá pečící papír a kde se tam vzaly suché luštěniny,když v surovinách nejsou?!to je asi šotek,ne? a navíc zbytečně pracný recept,chce to něco rychlého a jednoduchého!!!
Obrazek uzivatele
to je jednoduché...luštěniny a pečící papír jsou jen jako pomůcka při pečení - aby se ti korpus při předpíkání nezvedl.to by tam museli vyjmenovat všechny mísy a hrnce co budeš potřebovat, aby jsi byla spokojená, že? a něco jednoduchého? tak hledej šmudlo, hledej. něco najdeš.
Obrazek uzivatele
A co je snazší než uplácat těsto, něco na to nalít a je hotovo? Pak už snad jen vybalit trvanlivou éčkovou bábvku z celofánu, fuj! Tyhle recepty patřej mezi nejsnazší v koláčovým počení. Nebo že bych byla tak šikovná:)
Obrazek uzivatele
výýýýborný, mandle dají krému skvělu chut. ale není krému v receptu nějak moc? mám dokonce větší formu než uvádíte, ale krém mi přesto zbyl...
Obrazek uzivatele
Kolac ma potencial. Budu si muset ale recept upravit, nebot mi prijde kolac hodne sladky a to jsem jiz cukr ubirala. Napriste se nebudu bat dat o polovinu mensi mnozstvi.
Obrazek uzivatele
Dobrý tip na něco jiného než klasický koláč.

Přidat komentář