Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečný závin

Upečte si to nejlepší z jablek!

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 2 kusy
Doba přípravy: Více než hodinu
Odpočívání: 60 minut
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Česká

Ingredience

    Na těsto:

    • 350 g hladké mouky + trocha navíc
    • 1 vejce
    • 150 ml mléka
    • 20 g másla
    • 1 lžička octa + špetka soli

    Na náplň, potření a posypání:

    • 1 kg jablek
    • 80–100 g krupicového cukru
    • 1 lžička mleté skořice
    • 120 g strouhanky
    • 60 g rozinek + kůra z 1 citronu
    • 50 g mandlí, spařených a oloupaných
    • 50 g + 50 g rozpuštěného másla
    • 1 žloutek prošlehaný s trochou mléka
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1. Z příslušných přísad důkladně zpracujte vláčné těsto, přikryjte ho a nechte na teplém místě hodinu odpočívat.

2. Zbavte jablka jádřinců, oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

3. Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučněné utěrce je obě vytáhněte dotenka. Každou placku posypte částí strouhanky, poklaďte polovinou jablečných plátků, zasypte částí krupicového cukru, skořice, ještě strouhanky, rozinek, strouhané citronové kůry, nasekaných mandlí a pokapejte padesáti gramy rozpuštěného másla. Okraje těsta zahrňte, pomocí utěrky zaviňte a překlopte na plech vymazaný máslem. Potřete žloutkem rozšlehaným v mléce.

4. Pečte dorůžova, asi tři čtvrtě hodiny. Ještě horký závin potřete zbylým rozpuštěným máslem a pocukrujte. Podávejte teplý či vychladlý.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční závin se sušeným ovocem

Pečená kachna

Smažené vepřové řízky

Guláš

Vepřo knedlo zelo

Buchty s povidly

Španělský ptáček

Špekové knedlíky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Bohužel tento recept není dobrý - jsou zde chybné poměry mouky a mléka, těsto je příliš lepkavé.

Přidat komentář