Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Starodávná hovězí pečeně na kávě

Recept ze staré kuchařky, kterou s sebou do nové vlasti vezli přistěhovalci do USA, dokazuje, jak vyvážené chuťové vztahy panují mezi kávou a tmavým masem!
Vydání: 2007/11
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 3–3,5 hodiny
P
Maso Ostatní

Ingredience

    • ½ hrnku hladké mouky
    • ½ lžičky soli a čerstvě mletého pepře
    • 2–2½ kg hovězí pečeně (zadní hovězí, loupaná plec apod.)
    • ¼ hrnku rostlinného oleje
    • 1 velká cibule, nahrubo nasekaná
    • 4 bobkové listy
    • 1 lžička sušeného tymiánu
    • ½ litru překapávané kávy
    • 1 lžíce mouky, prohnětená se 2 lžícemi
    • studeného másla
    • ½ hrnku whisky (bourbonu)
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso poprašte moukou, solí a pepřem. V pekáči na plotně rozehřejte olej a maso v něm ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Vyjměte a nechte stranou.

2.
Do pekáče vsypte cibuli a na středním plameni ji osmažte, až změkne. Vraťte pečeni, přidejte bobkový list, tymián, zalijte kávou a hrnkem vody. Uveďte do mírného varu a dobře promíchejte; maso otočte, ať se stejnoměrně obalí.

3. Pekáč přikryjte, vložte do trouby a pečte tři až tři a půl hodiny; v případě potřeby podlévejte trochou vody. Po upečení vyjměte maso a nechte ho odpočinout pod alobalem.

4. Postavte pekáč na sporák, šťávu uveďte do mírného varu (je-li jí málo, přidejte trochu vody) a vmíchejte máslo s moukou. Prošlehejte a velmi zlehka povařte. Dochuťte whisky, solí a pepřem. Podávejte se širokými nudlemi, politými máslem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou

Přidat komentář