Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí klobásky Františka Kšány ml.

Fantastické klobásky, které si zamilujete na první ukousnutí!

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na cca 1 kg klobásek
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení
P
Maso

Ingredience

    • 700 g hovězího krku
    • 300 g hovězího žebra
    • hovězí lůj podle potřeby (koupíte u dobrého řezníka)
    • 14 g soli
    • 2,4 g čerstvě drceného černého pepře
    • skopová střívka, očištěná a připravená k plnění (viz Domácí klobásky krok za krokem

Příprava jídla

1 Maso očistěte (odřízněte všechny tuhé části a blány, v klobáskách by potom nepříjemně ‚skřípaly‘) a nakrájejte ho na menší kousky tak, aby se pohodlně vešly do mlýnku. V klobáse by mělo být okolo 20% tuku. (Pokud budete mít maso libovější, nahraďte část lojem.)

2 Směs osolte a opepřete (solí a pepřem maso poprašte, nenasypte koření na jedno místo, už by se ho nepovedlo řádně v mase rozmíchat!) a potom důkladně prohněťte rukama. Maso dobře upěchujte do mísy tak, aby ve směsi nebyl vzduch, a dejte nejlépe do druhého dne odležet a dobře vychladit.

3 Maso umelte na 6mm hrubost a ještě ho promačkejte, aby vám vznikla soudržná lepivá hmota. Naplňte ji do skopových střívek, vždy po 10–14cm střívko lehce promáčkněte a naznačte, kde se potom budou klobásky dělit.

NĚCO NAVÍC
Na výrobu klobásy se používá minimálně 14 dní vyzrálé hovězí maso. Krk a žebro lze nahradit 700 g plece a 300 g hrudí, pořád ale musíte hlídat poměr masa a tuku, který by měl být 80:20. Pokud jsou vám na ochucení sůl a pepř málo, můžete zkusit klobásky doladit portským vínem, sušenými chilli papričkami či sladkou mletou paprikou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hot dog s karamelizovanou cibulkou

Klobásky Cumberland Christophera Robertsona

Minestrone s klobáskami

Daňčí klobásy

Daňčí klobásky s pečenou zeleninou a cibulovou omáčkou

Snídaňová šalvějová grilovací klobása Tomáše Babince

Snídaně v anglickém stylu

Přidat komentář