Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí maso na víně se žampióny

Díky pomalému dušení bude maso krásně jemné a zelenina a žampiony krásně nasají jeho chuť a vůni. Dokonalost. 

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT5H
Pečení 5:00
Maso

Ingredience

    • 1 kg hovězí kližky či krku
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 2 mrkve, nakrájené nahrubo
    • 1/4 bulvy celeru, nakrájená na silnější plátky
    • 1 pastinák, nakrájený nahrubo
    • 150 g šalotek, větší přepůlené
    • 150 g anglické slaniny, na proužky
    • 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku (nejlépe koncentrát)
    • 500 ml suchého červeného vína
    • 2 řapíky celeru, na špalíky
    • 150 g drobnějších hnědých žampionů, větší přepůlené
    • svazek petrželky, bobkového listu, tymiánu, rozmarýnu a šalvěje
    • 5 kuliček pepře a mořská sůl
    • hovězí vývar nebo kuřecí vývar
    • 50 g másla 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 140°C, horkovzdušnou na 120°C. Maso nakrájejte na větší špalíky nebo velké kostky. V silnostěnném kastrolu rozpalte olej a opečte na něm dozlatova kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu. Zeleninu odhrňte stranou, přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Osolte, vmíchejte protlak a také ho pěkně opečte. Přilijte 100ml vína, odmíchejte přípečky a nechte zredukovat. Pak dolijte zbylé víno a přihoďte špalíky řapíkatého celeru, očištěné žampiony, bylinky a koření. Přilijte tolik vývaru, aby maso bylo ponořené zhruba do tří čtvrtin. Přiklopte poklicí a pečte zvolna 4–5 hodin zcela doměkka. Během pečení kontrolujte, případně podlijte vývarem či vínem. Šťáva by na konci měla být pěkně vydušená.

2 Když se hovězí téměř rozpadá, vyjměte kastrol z trouby. Je-li šťáva příliš řídká, ještě chvíli povařte nebo dopečte bez poklice na vyšší teplotu, aby se tekutina odpařila, a dochuťte, je-li třeba. Vmíchejte studené máslo a nechte 10 minut odležet. Podávejte s pyré z brambor a pastináku

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slepice v polévce

Bramborové pyré s pastinákem

Maková bábovka se švestkami

Horká švestka

Hřejivé menu na neděli

Přidat komentář