Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečený česnek

Když nejaromatičtějšího příbuzného cibule upečete, odloží svou čpavou podstatu a získá jemnou nasládle oříškovou chuť. Možnosti jeho uplatnění v kuchyni se tak báječně rozšíří.
Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení 45 minut
P
Studená omáčka a dip

Ingredience

    • 4 palice česneku
    • 2 lžičky olivového oleje
    • topinky (tousty), k podávání

Příprava jídla

Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte pětačtyřicet minut doměkka. Otevřete alobal, dejte stranou a nechte trochu zchladnout. Česnek změkne natolik, že stroužky ze slupek snadno vymáčknete prsty. Pak je v misce rozmačkejte vidličkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Tipy
- Jaký zvolit? Jak dlouho vydrží? Půjde to i bez oleje?

  • Sáhněte po čerstvém česneku, který je na pohmat pevný a trochu se dere ven ze slupky.
  • Dejte přednost českému česneku před čínským.
  • Česnek si můžete napéct do zásoby. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici i týden.
  • Česnek můžete také péct v žáruvzdorných mističkách, podlitý trochou vody. Překryjte alobalem a pečte 45 minut, na rozdíl od pečení s olejem získáte jemnější chuť bez karamelového nádechu.
Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář