Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Maso a brambory z jedné pánve

Zvláštní postup u klasického tématu. Syté a barevné jídlo z jedné pánve. Příloha se dopéká spolu s masem.

Vydání: 2005/5
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Zapékání: 5 minut
P
Britská

Ingredience

    • 500 g pevných brambor, neloupaných
    • 600 g telecí kýty nebo vepřové panenky, nakrájené na plátky
    • 2 lžíce oleje, nejlépe olivového
    • 1 velkou cibuli, nakrájenou na plátky
    • lístky ze 2 snítek rozmarýnu, nasekané, nebo lžičku sušených, rozemnutých
    • hotovou tmavou jíšku v granulích
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1. Brambory omyjte kartáčkem a nakrájejte na plátky silné přibližně jako náš časopis. V hrnci je zalijte vařící osolenou vodou, uveďte do varu a 8–10 minut vařte. Rozpalte velkou silnostěnnou pánev, vlijte do ní olej a opečte na něm plátky masa, asi pět minut z každé strany. Pak maso vyjměte a uchovejte v teple.

2. Rozehřejte gril v troubě, jíšku rozpusťte podle návodu ve vodě tak, abyste získali asi půl litru šťávy. Do pánve, v níž jste opékali maso, vsypte cibuli a rozmarýn a smažte je asi tři minuty, až se cibule začne zabarvovat. Vlijte jíšku, promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Krátce (stačí čtyři minuty) povařte, aby omáčka zhoustla. 

3. Vraťte teď do pánve maso a překryjte ho plátky brambor. Potom už jen vložte na pět minut pod gril v troubě, aby brambory krásně zezlátly, a můžete nést na stůl.

Tip apetitu
Hotová tmavá jíška Knorr (250 g/cca 30 Kč, koupíte v nejširší prodejní síti) stvoří chutnou omáčku k této specialitě doslova za pár minut.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Toto jídlo je opravdu dobrota. A to i s pár obměnami, které jsem provedla. Použila jsem normální vepřové maso a nakrájela jsem ho na proužky. Takže vznikla spíš takový "gulášek pod bramborovou pokličkou". :o) A pro mě příliš aromatický rozmarýn jsem nahradila směsí černého pepře a provensálského koření. Doporučuji! :o)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/05, str.10

Přidat komentář